Reclamă

Medicamentele psihotrope, utilizate în tratarea tulburărilor mentale, pot duce la dependență dacă sunt administrate pe termen lung fără indicația unui medic specialist. Aceste substanțe psihoactive sunt capabile să influențeze mintea, emoțiile și comportamentul unei persoane. Maria Roman, medic primar psihiatru, avertizează că medicamentele care conțin astfel de substanțe, precum Benzodiazepinele, sunt prescrise doar de către medici psihiatri pentru perioade scurte, de maximum patru până la șase săptămâni, și pot crea dependență cerebrală dacă sunt consumate în exces.

Tratamentul cu Benzodiazepine este indicat pentru diverse afecțiuni, de la crize epileptice și fobii, până la stres, anxietate, depresie sau atacuri de panică. Abuzul sau folosirea necorespunzătoare a acestor medicamente poate duce la toleranță și sevraj – manifestate prin simptome ca stare de rău generală, tremur, pierderi de memorie și chiar atacuri de panică. Radu Florescu, medic primar psihiatru, subliniază că abandonarea bruscă a tratamentului fără supravegherea medicului poate provoca sevraj.

În plus, medicamentele psihoactive pot afecta capacitatea cognitivă, mai ales la persoanele vârstnice care deja se confruntă cu dificultăți de memorie. Maria Roman adaugă că aceste medicamente conțin un semn distinctiv pe ambalaj, un triunghi, care indică posibilele riscuri legate de conducerea vehiculelor. „Aceste substanțe pot fi detectate de testele rapide din trafic, reprezentând un pericol în ceea ce privește șofatul,” a precizat Roman.

Psihatrului Radu Florescu explică faptul că dependența de aceste substanțe nu se corelează doar cu substanțe ilegale și că necesitatea continuă de a obține astfel de medicamente devine o problemă pentru mulți pacienți. Medicamentele anxiolitice, care tratează anxietatea și alte tulburări similare, sunt doar adjuvante, nu tratamente principale, și se eliberează pe rețetă, sub stricta monitorizare a medicului psihiatru.

Principalele riscuri sunt asociate cu dependența și reacțiile adverse care pot apărea din cauza abuzului. Este imperativ ca pacienții să colaboreze cu medicii lor pentru un plan adecvat și bine controlat de tratament. Psihiatrii avertizează că administrarea medicamentelor psihoactive fără o monitorizare atentă poate duce la un cerc vicios al dependenței și al toleranței crescute. În cazul problemelor psihice precum depresia, colaborarea cu medicul este esențială într-un proces de lungă durată.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro