Antiperspirantele și deodorantele au moduri diferite de acțiune pentru a reduce mirosul corporal. Antiperspirantele funcționează reducând transpirația. Deodorantele acționează prin creșterea acidității pielii.
Administrația pentru Alimente și Medicamente este de părere că deodorantele fac parte din categoria cosmeticelor. Practic acesta este un produs destinat curățării. De asemenea, se consideră antiperspirantul ca fiind un medicament, fiind un produs destinat să trateze sau să prevină bolile.
Posibilele pericole ascunse ale utilizării deodorantului
Deodorantul nu oprește transpirația așa cum o poate face un antiperspirant, dar funcționează pentru a controla mirosul asociat transpirației. Deodorantele sunt de obicei pe bază de alcool. Acestea funcționează prin crearea unui mediu mai acid pe piele, ceea ce scade bacteriile care duc la apariția mirosului.
În momentul în care doriți să controlați transpirația și să evitați umezeala la subrat, ar trebui să utilizați un antiperspirant. Dar dacă nu transpirați în exces și doriți doar să limitați mirosul corporal și să simțiți mirosul proaspăt, deodorantul este tot ce aveți nevoie.
Deoarece antiperspirantele sau deodorantele sunt aplicate în apropierea sânului și conțin ingrediente potențial dăunătoare, mai mulți oameni de știință și alții au sugerat o posibilă legătură între utilizarea lor și cancerul de sân. Cu toate acestea, nicio dovadă științifică nu leagă utilizarea acestor produse de dezvoltarea cancerului de sân.
Compușii pe bază de aluminiu sunt utilizați ca ingredient activ în deodorante. Acești compuși formează un „dop” temporar în conducta sudoripare care oprește fluxul de transpirație la suprafața pielii. Unele cercetări sugerează că unele deodorante care conțin aluminiu. Dacă acesta este absorbit de piele, efectele sunt similare cu ale estrogenului.
Unele cercetări s-au concentrat pe parabeni, care sunt conservanți utilizați în unele deodorante și antiperspirante despre care s-a demonstrat că imită activitatea estrogenului în celulele corpului. S-a raportat că parabenii se găsesc în tumorile mamare, dar nu există dovezi că aceștia provoacă cancer de sân. Cu toate acestea, parabenii sunt folosiți în multe produse cosmetice, alimentare și farmaceutice.