Tragedie în prima zi a acestei săptămâni: șase persoane și-au pierdut viața în Marea Neagră, în ciuda faptului că salvamarii au arborat steagul de avertizare. Specialiștii explică ce înseamnă și care sunt efectele curenților rip.

Ignorând indicațiile salvamarilor, o adolescentă de 16 ani a fost salvată în ultima clipă și transportată de urgență la spital. De asemenea, un tânăr de 22 de ani poate considera că a scăpat extrem de norocos după ce a fost scos din apă de către salvamarii din Vama Veche.

Ce sunt curenții rip

Curenții „rip” reprezintă curenți de apă care trag persoanele către larg din zona de plajă. Aceștia sunt perpendiculari pe direcția plajei și se caracterizează prin scurgerea orizontală a apei. Pentru a înțelege puterea curenților rip, este ca și cum ai înota împotriva curentului într-un râu de munte.

Pericolul ascuns la plajă

„Aceste plaje ascund un pericol reprezentat de curenții rip. Aceștia sunt curenți de apă orientați către larg, din zona de plajă spre larg, perpendiculari pe plajă și se caracterizează prin scurgerea orizontală a apei. A înota împotriva acestui curent este ca și cum ai înota împotriva curentului într-un râu de munte. Nu ai nicio șansă să înaintezi”, a explicat Florin Tătui, cadru universitar la Facultatea de Geografie a Universității din București, într-un interviu acordat Digi24. 

Profesorul a adăugat că plajele cele mai afectate sunt cele de la Eforie Nord, Costinești, 2 Mai, Venus, Jupiter și Saturn.

Cum să supraviețuim curenților rip

În același interviu, profesorul universitar a explicat cum să acționăm în cazul în care suntem prinși de curenții rip. În primul rând, este crucial să rămânem calmi și să evităm risipa de energie.

În al doilea rând, este inutil să înotăm împotriva curentului. Mai indicat ar fi să plutim, deoarece acești curenți nu ne trag în jos, ci ne duc către larg cu viteze destul de mari. În cele din urmă, atunci când simțim că suntem trași către larg, trebuie să înotăm paralel cu plaja până când nu mai simțim tracțiunea și apoi să ne îndreptăm către mal.

„Dacă sunteți prinși de curenții rip și simțiți că sunteți trași către larg, trebuie să rămâneți calmi, să evitați panicarea și să încercați să plutiți. Acești curenți nu ne trag în jos, ci ne duc către larg cu viteze destul de mari. Încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor. Nu înotați împotriva curentului. Trebuie să înotăm paralel cu plaja până când nu mai simțim că suntem trași către larg și apoi să ne îndreptăm către plajă”, a spus specialistul, citat de Hotnews.ro.