România a marcat o nouă performanță în cadrul Olimpiadei Internaţională de Matematică, ce s-a desfășurat la Oslo. Lotul de matematică a obținut un rezultat istoric, cel mai bun din acest secol. România s-a clasat pe locul întâi în Europa și locul cinci la nivel mondial.
În cadrul Olimpiadei Internaționale de Matematică, lotul României a fost alcătuit de trei elevi de clasa a X-a și trei elevi de clasa a XI-a. Aceștia au reușit să obțină un rezultat incredibil. Cu un total de 194 de puncte s-au clasat pe primul loc din Europa și locul cinci la nivel mondial. Primele locuri au fost ocupate de China şi Coreea, urmate de SUA şi Vietnam.
Micii Matematicieni s-au întors în țară duminică și au fost așteptați la aeroport de către ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, cu covor roșu. Acesta i-a felicitat și i-a încurajat să obțină rezultate și mai bune în viitor.
„Voi sunteți campionii! Și profesorii sunt campioni. Această performanță deosebită reprezintă pentru noi și o provocare. Având în România copii cu un asemenea potențial, este o datorie pentru noi să promovăm și să susținem un sistem de educație în care fiecare elev să fie adus la maximul de potențial. Avem speranța că vom reuși, cu multă muncă și perseverență. Fiind susținuți și de către cei care sunt capabili de astfel de rezultate!”, a spus Sorin Cîmpeanu.
România, rezultate spectaculoase
Cei șase matematicieni au reușit să aducă acasă medalii de aur și argint. Medaliile de aur le-au revenit lui Robert Dragomirescu și David-Andrei Anghel, de la Liceul Internațional de Informatică București. Iar medaliile de argint au fost câștigate de Andrei Moldovan, Vlad-Titus Spătaru, Radu Lecoiu, de la Liceul Internațional de Informatică București și Andrei Chiriță de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București.
„Anul trecut am obținut medalia de bronz. Anul acesta a fost un moment foarte special, cu toate acestea, pot să spun că am fost puțin supărat că nu a fost o medalie mai bună. Dar în momentul când am văzut cu toții că România e pe locul 5, toată supărarea a dispărut și a fost un moment unic. Este o recunoaștere a întregii munci de atâția ani. E greu să ajungi aici, necesită foarte multă muncă, pasiune, ore pierdute, sprijin de la părinți și profesori.”, a declarat Radu Lecoiu, unul dintre medaliați.