Reclamă

Bombardamentele israeliene de la sfârșitul săptămânii trecute au nu numai că au deteriorat infrastructura militară a Iranului, dar au și pus sub semnul întrebării reputația echipamentelor de apărare antiaeriană rusești, criticate anterior pentru performanța lor slabă în războiul din Ucraina, raportând The Wall Street Journal. Deși Iranul dispunea de unele dintre cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană ale Rusiei, a reușit să oprească doar câteva din rachetele lansate de cele 100 avioane de război israeliene implicate în atacurile de sâmbătă, conform oficialilor americani și israelieni.

Iranul a suferit pierderi importante, inclusiv trei sisteme de apărare antiaeriană S-300, al patrulea fiind distrus de Israel la începutul anului. În Ucraina, forțele ucrainene au distrus de asemenea sisteme S-300 rusești, dar și modele mai avansate S-400 în lunile mai și august.

S-400, considerat cel mai sofisticat sistem de apărare antiaeriană al Rusiei, a fost creat ca o contrapondere la sistemul Patriot al Statelor Unite. Sisteme S-300 și S-400 sunt utilizate de aliați apropiați ai Rusiei, inclusiv China și Belarus, cât și de mari importatori de armament rusesc, precum India, Vietnam și Algeria. Aceste state nu se confruntă, însă, cu adversari de calibrul Israelului, care și-a demonstrat eficiența în acțiunile sale.

Exporturile de armament ale Rusiei au înregistrat o scădere de 52% în 2022 comparativ cu anul anterior, pe fondul războiului din Ucraina, conform analizei The Wall Street Journal. ‘Invazia rusă a Ucrainei a fost un dezastru de relații publice pentru industria sa de apărare’, a afirmat Ian Storey, cercetător la ISEAS-Yusof Ishak Institute din Singapore. ‘Clienții tradiționali ai Rusiei și-au pierdut încrederea și caută noi furnizori’, a adăugat Storey.

Rusia întâmpină dificultăți serioase privind exporturile sale de armament, țări ca Coreea de Sud, Israel, SUA și China fiind considerate potențiali beneficiari ai acestei situații. Un client important și vulnerabil al armamentului rusesc este India, care a primit o treime din exporturile militare ale Rusiei în perioada 2019-2023. India a primit deja trei din cele cinci sisteme S-400 comandate, acestea fiind poziționate strategic de-a lungul granițelor sale cu Pakistanul și China.

Oficialii indieni au declarat că atacurile israeliene asupra Iranului nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru India, insistând că versiunile lor de S-400 sunt net superioare celor utilizate de Iran. În ultimii ani, India și-a diminuat dependența de echipamentele rusești și s-a orientat spre dezvoltarea propriilor sisteme de apărare, reducând astfel importurile de echipamente rusești cu 34% între 2019 și 2023.

India continuă să se bazeze pe S-400 pentru interceptarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, în timp ce pentru sistemele cu rază scurtă și medie se bazează pe echipamentele dezvoltate local și colaborativ cu Israelul.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro