Șase percheziții au loc sâmbătă dimineață în București și Ilfov, în cadrul unor dosare care investighează infracțiuni de promovare a ideologiei fasciste, rasiste și xenofobe, incitare la ură, discriminare și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Acțiunile sunt legate de ceremonia din pădurea Tâncăbești de omagiere a liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu și includ și percheziții în Brașov, în legătură cu finanțarea campaniei online a lui Călin Georgescu, informează Digi24.
„În această dimineață, 7 decembrie 2024, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a Inspectoratului General al Poliției Române, Poliția Capitalei efectuează 6 percheziții domiciliare, în cadrul a șase dosare penale. Acțiunile vizează săvârșirea infracțiunilor de promovare a ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, incitare la ură, discriminare și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Autorii faptelor au postat mesaje cu conținut intimidant și amenințător sau simboluri/însemne fasciste, rasiste ori xenofobe, de natură a incita la ură pe platformele online”, a anunțat Poliția Capitalei.
După perchezițiile domiciliare, vor fi puse în aplicare șase mandate de aducere. Persoanele vizate vor fi duse la Parchetul General, Serviciul de Investigații Criminale și Serviciul Grupuri Infracționale Violente, unde vor avea loc audieri și vor fi dispuse măsurile legale corespunzătoare.
Poliția Capitalei a început cercetările după ce un ONG pentru drepturile romilor a primit mesaje amenințătoare pe rețelele de socializare, însoțite de imagini cu arme și simboluri legionare. „Sunt demarate investigații pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, precum și pentru interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob”, au declarat polițiștii.
La Brașov, procurorii și polițiștii desfășoară investigații legate de un dosar de finanțare a campaniilor online și spălare de bani. Documentele ajunse la CSAT indică o campanie de promovare agresivă, care a exploatat algoritmii platformelor de social media și a beneficiat de implicarea unui programator din Brașov, Bogdan Peșchir, prin transferuri de donații de peste un milion de euro către conturi TikTok.