Autoritățile federale americane și cele române au colaborat pentru a destructura o grupare infracțională de amploare, cunoscută sub numele de „Sandu Syndicate”.

Această organizație era specializată în înșelăciune și spălarea banilor, iar liderul său a fost arestat în luna martie a anului 2023 pe teritoriul Statelor Unite.

Colaborarea dintre autoritățile române și FBI a dus la efectuarea a opt percheziții domiciliare în județele Argeș și Teleorman, în data de 14 noiembrie 2023. Acestea au vizat persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor în perioada 2020-2022.

În plus, la sediul Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Pitești a fost adusă o persoană care urmează să fie extrădată în Statele Unite, la cererea autorităților americane.

Percheziții FBI în România

Potrivit anchetei desfășurate de autoritățile americane, cu sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și D.I.I.C.O.T. din România, membrii grupării infracționale au participat la o schemă infracțională în perioada iulie 2020 – august 2022.

Scopul lor era obținerea frauduloasă a beneficiilor guvernamentale din statul California, mai exact ajutoare de șomaj administrate de Departamentul pentru Dezvoltarea Ocupării Forței de Muncă din California (E.D.D.).

Cum au promovat zeci de elevi examenul de Bacalaureat în anul 2022. Prețul pentru admitere, peste 4.000 de euro
Europa FM

Gruparea de criminalitate organizată, formată din cetățeni români, a acționat în mod coordonat pentru a obține în mod fraudulos beneficii de la E.D.D. atât pentru ei înșiși, cât și pentru alte persoane.

În schimbul unei părți din sumele încasate în mod fraudulos, aceștia au ajutat alte persoane să obțină beneficii. S-a descoperit că membrii grupării au folosit identități false, documente justificative falsificate și alte metode frauduloase pentru a obține aceste beneficii.

Infractori români, descoperiți de FBI în Vâlcea

Într-un alt caz de fraudă, autoritățile americane au descoperit o organizație infracțională formată din cetățeni români din județul Vâlcea. Aceștia au fost implicați în furturi și fraude pe întreg teritoriul Statelor Unite, cu scopul de a obține ilegal ajutoare de șomaj din statul California.

Membrii grupării au acționat în mod sistematic, facilitând obținerea frauduloasă a beneficiilor pentru sute de persoane de cetățenie română. Au creat anunțuri pe rețelele de socializare, oferind servicii sau întâlniri pentru a solicita în mod fraudulos beneficii financiare de la E.D.D. California.

Pentru a obține beneficii materiale, liderii grupării au folosit identități false, documente falsificate și alte metode frauduloase. Au falsificat cererile de aplicare prin antedatare sau modificare, generând astfel venituri frauduloase suplimentare. Prejudiciul cauzat statului California se estimează la aproximativ 5.200.000 de dolari.

În urma perchezițiilor efectuate în România, autoritățile au descoperit și indisponibilizat o sumă de bani, un autoturism de lux, bijuterii din aur, ceasuri de lux și alte bunuri de valoare. Acestea erau considerate a fi obținute ilegal prin activitățile infracționale ale grupării.

Un bărbat în vârstă de 27 de ani, care face obiectul unei cereri de arestare provizorie în vederea extrădării, a fost reținut și ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile pentru a fi extrădat în Statele Unite. De asemenea, alți trei membri ai grupării infracționale au fost arestați pe teritoriul Statelor Unite.