Reclamă

Poliția sud-coreeană a percheziționat biroul președintelui Yoon Suk Yeol, potrivit unui oficial al securității prezidențiale, într-o investigație tot mai amplă asupra tentativei eșuate de a impune legea marțială. Agenția națională de poliție refuză să confirme oficial percheziția, deși agenția de știri Yonhap menționează că anchetatorii au prezentat un mandat specificându-l pe Yoon ca subiect.

Ancheta reprezintă o escaladare semnificativă împotriva președintelui Yoon și a unor înalți oficiali din poliție și armată pentru declararea legei marțiale pe 3 decembrie, care a dus la o criză constituțională. Yoon nu era în biroul prezidențial în timpul raidului și nu a apărut public de când și-a cerut scuze pentru tentativă.

Kim Yong-hyun, ex-ministru al Apărării, a fost descoperit încercând să se sinucidă în detenție. Șeful serviciilor corecționale, Shin Yong-hae, a afirmat în fața comisiei parlamentare că viața acestuia nu este în pericol, deși Kim fusese arestat pentru insurecție.

Mai devreme, șeful poliției naționale, Cho Ji-ho, a fost arestat pentru rolul său în declararea legii marțiale, acuzat că a împiedicat accesul parlamentarilor în Parlament pe 3 decembrie. Yoon este sub investigație penală pentru insurecție și are interdicție de a părăsi țara, dar nu a fost arestat.

Conducerea țării se confruntă cu o criză, opoziția plănuind un al doilea vot de demitare în Parlament. Liderul PD, Lee Jae-myung, afirmă că „trenul punerii sub acuzare a părăsit peronul”. O majoritate de două treimi este necesară pentru adoptarea proiectului de lege de demitare, care va fi analizată de Curtea Constituțională.

Sindicatul metalurgiștilor, inclusiv lucrătorii de la Kia Corp, a declarat grevă de protest, iar membrii instituțiilor financiare, inclusiv Banca Coreei, intenționează să participe la un miting de protest.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro