Pensionarii nu vor primi pensiile majorate în luna iunie! Au fost procesate doar 1% din dosare

Pensionarii nu vor vedea pensiile mărite în iunie 2025, deoarece Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a reușit să proceseze doar 1 % din dosarele aferente aşa-numitei „mici recalculări”, iar sistemul informatic dedicat operaţiunii este încă blocat.
Doar 1 % dintre dosare, parcurse manual până acum
Majoritatea pensionarilor au depus adeverinţele privind veniturile nepermanente până la 1 martie 2025, iar recalcularea trebuia încheiată la sfârşitul lunii martie 2025; totuşi, procesul bate pasul pe loc, iar procentul dosarelor finalizate se menţine la 1 %.
Blocajul este cauzat de noul sistem informatic comandat de CNPP printr-un contract de 2,5 milioane de euro, program care nu este, deocamdată, operaţional, deşi autorităţile au promis că majorările vor fi reflectate în plata pensiilor din iunie 2025.
Pe fondul acestei întârzieri, tot mai mulţi pensionari pun sub semnul întrebării promisiunea oficială, având în vedere că procentul de 1 % arată un ritm de lucru mult sub necesar.
Surse din cadrul CNPP au declarat pentru romaniatv.net că softul special pentru recalculare ar putea deveni funcţional abia în cursul lunii iunie, perioadă în care angajaţii caselor teritoriale introduc manual datele din adeverinţele de venit suplimentar aduse de pensionari.
Pentru ca primele pensii recalculate să ajungă efectiv în iunie, soft-ul trebuie să fie funcțional cel târziu pe 8 iunie, acesta fiind termenul-limită până la care se pot încărca datele necesare emiterii deciziilor de plată. Până atunci, angajații caselor teritoriale lucrează în continuare cu introducere manuală, metodă aleasă tocmai pentru ca, odată pornit programul, informațiile să poată fi prelucrate automat fără întârziere.
Prima etapă a recalculării s-a încheiat la începutul lui septembrie 2024. În etapa a doua, vizată acum, sunt incluși pensionarii care au obținut venituri nepermanente – de pildă:
- al 13-lea salariu
- prime
Aceste venituri nu au fost adăugate la stabilirea pensiei inițiale, iar perioada de depunere a adeverințelor s-a derulat între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025.
Mica recalculare îi privește înainte de toate pe cei ieșiți la pensie înainte de aprilie 2001 și care, în anii de muncă, au avut astfel de venituri suplimentare neincluse. Conform estimărilor specialiștilor, rezultatul poate aduce între 10 și 500 de lei în plus la pensia lunară, în funcție de sumele trecute în adeverințe.
„Schimbările aduse de noua lege a pensiilor sunt majore și au impact asupra tuturor aspectelor care definesc calculul unei pensii. Mica recalculare vine să corecteze inechitățile și să asigure că fiecare pensionar primește o pensie echitabilă, bazată pe toate veniturile realizate de-a lungul carierei” – Casa Națională de Pensii.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨