Mai mulți pensionari cu dizabilități au organizat un protest în Piața Victoriei, luni, 16 septembrie, între orele 10:00 și 14:00. Aceștia acuză o reducere drastică a pensiilor, între 40% și 80%, în urma modificărilor legislative recente. Daniela Tontsch, președintele Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR), a declarat pentru Agerpres că aceste persoane cu afecțiuni grave și boli cronice sunt private de drepturi câștigate, fiind înlocuite cu ajutoare sociale.
Președintele CNDR a criticat modificările aduse de Legea nr. 360/2023, care a eliminat reducerea anilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități, și a menționat că acest lucru a dus la o diminuare semnificativă a pensiilor. „Este dureros că persoanele cu dizabilități, ale căror vieți sunt deja marcate de limitări, sunt nevoite să iasă în stradă pentru a-și apăra dreptul la demnitate. Oameni care au muncit în condiții de handicap și au contribuit la sistemul de pensii sunt ignorați și umiliți în acest mod”, a afirmat Tontsch.
În contextul declarațiilor premierului privind o lege distinctă pentru corectarea inechităților și crearea unui grup de lucru la Ministerul Muncii, CNDR a primit recent propuneri care, potrivit lui Tontsch, nu rezolvă problema actuală a pensiilor. „O indemnizație socială nu are aceeași valoare sau semnificație juridică și socială ca un drept de pensie câștigat prin muncă”, a subliniat aceasta.
Tontsch a explicat că persoanele care se vor pensiona în baza Legii 360/2023, beneficiind de stagiul redus de cotizare, vor primi pensii mai mici decât indemnizația socială de 1200 lei și că acestea nu vor mai fi ajustate timp de 10-15 ani. „Persoanele afectate, în special cele cu handicap grav, vor fi puse într-o situație economică și socială extrem de dificilă, pierzându-se orice recunoaștere a efortului lor de a participa activ la societate, în ciuda limitărilor fizice sau mentale”, a adăugat președintele CNDR.
Organizatorii și-au exprimat nemulțumirea cu privire la situația celor cu dizabilități, declarând că „protestul se va desfășura într-o atmosferă sumbră, asemenea unei înmormântări, ca simbol al faptului că pensionarii cu dizabilități sunt îngropați în nedreptate și suferință”. Evenimentul a atras participanți din întreaga țară, chiar dacă nu a fost o prezență masivă.
Protestul evidențiază tensiunile generate de recalcularea pensiilor, care au determinat nemulțumirea și semnalarea erorilor de către mai mulți pensionari. Daniela Tontsch a încheiat afirmând că „și o singură persoană dacă este obligată să iasă în stradă și să protesteze, arată o mare problemă”.