Anul 2024 vine cu creșteri de pensii, dar nu pentru toți românii. Comisia de Muncă a adoptat joi un amendament prin care veniturilor acestor persoane nu vor mai fi majorate.
Pensiile care nu cresc de la 1 ianuarie 2024
Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat joi, 20 noiembrie, proiectul de lege al pensiilor, despre care Guvernul a declarat că va trece de votul din Parlament până la finalul acestei luni.
Proiectul a fost adoptat cu mai multe amendamente, printre care și unul care implica ca pensiile unei anumite categorii de bugetari să nu fie modificate.
Acest lucru înseamnă că pensiile acestora nu vor scădea de al 1 ianuarie 2024, însă nici nu vor mai fi majorate ulterior.
Mai exact, este vorba despre indexarea cu rata inflației a pensiilor, care se aplică la începutul fiecărui an. Pensionarii care nu vor mai beneficia de această mărire sunt parlamentarii, ale căror venituri ar fi urmat să scadă după aplicarea noii legi.
Conform noului proiect, nu mai puțin de 4,7 milioane de români vor avea pensiile recalculate după noua formulă de calcul stabilite de lege. Guvernul a dat garanții că veniturile românilor vor fi majorate, în unele cazuri chiar și cu 30%.
Proiectul urmează acum să ajungă în Camera Deputaților, care are vot deciziv. Dacă va trece, legea va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Anul 2024 urmează să vină cu 2 majorări importante ale pensiilor. Prima, la 1 ianuarie, când se va face indexarea cu rata inflației, mai exact o majorare de 13,5%. A doua va avea loc în septembrie, când se va aplica recalcularea veniturilor.
În continuare însă, Guvernul trebuie să găsească bani cu care să finanțeze aceste majorări. În ședința de coaliție, au existat tensiuni înainte ca proiectul de lege să fie adoptat și trimis pentru vot în Parlament.
În timp ce PSD susține această măsură, PNL s-ar fi opus din cauză că nu sunt suficienți bani. Ar fi nevoie de 10 miliarde de lei, bani pe care bugetul de stat nu îi are în acest moment.