În România, pensiile anticipate oferă venituri mai mari comparativ cu cele primite de persoanele care ies la pensie la limita de vârstă. Acest fenomen se observă în special datorită diferențelor de salariu și contribuție de-a lungul carierei lucrătorilor.

Conform datelor din ultimul trimestru al anului 2023, persoanele care au optat pentru pensionarea anticipată beneficiază de o pensie medie de 2.800 de lei. Prin contrast, cei care s-au pensionat la vârsta standard au primit o pensie medie de doar 2.360 de lei, marcând o diferență semnificativă de 440 de lei.

Explicația acestei disparități rezidă în salariile mai mari pe care le-au avut persoanele în perioada activă, contribuind astfel cu sume mai considerabile la fondul de pensii. De asemenea, noua legislație a pensiilor introduce posibilitatea pensionării anticipate fără aplicarea penalizărilor pentru cei cu peste 40 de ani de muncă, facilitând astfel accesul la venituri de pensie mai mari.

Este evident că sistemul de pensii reflectă inegalitățile din piața muncii, transpunându-le asupra veniturilor de la pensionare. Prin prisma acestor informații, se remarcă beneficiile pensionării anticipate, precum și impactul salariului din perioada de activitate asupra veniturilor de pensie.