Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a declarat, într-o intervenție la Antena 3 CNN, că pensionarii care primesc o pensie în valoare de 1.200 de lei vor beneficia de creșteri substanțiale ale pensiilor lor, urmare a recalculărilor preconizate pentru septembrie 2023.
Acest anunț vine pe fondul adoptării noii legi a pensiilor, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 6 decembrie 2023, după ce a fost adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis. Noua legislație, care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024, prevede o creștere a pensiilor cu 13,8% și o recalculare a acestora în septembrie, moment în care punctul de pensie va ajunge la 2.032 lei.
Conform noii legi, vârsta de pensionare va fi unificată pentru femei și bărbați la 65 de ani, introducere ce va fi realizată gradual. De asemenea, este stabilit un stagiu minim contributiv de cotizare de 15 ani pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă.
Formula de calcul a pensiei a fost de asemenea modificată, astfel: pensia va fi calculată înmulțind VPR (valoarea punctului de referință), care va fi de 81 de lei, cu numărul total de puncte. Aceste puncte includ puncte de contributivitate, puncte de stabilitate, precum și puncte pentru perioade asimilate și necontributive. Punctele de necontributivitate includ anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, având o valoare de 0,25 puncte pentru fiecare an, în timp ce punctele de contributivitate se acordă pentru anii de contribuție la sistemul de pensii, cu un punct pentru fiecare an.
Legislația introduce și posibilitatea de a acumula puncte în plus pentru anumite categorii de români, inclusiv cei cu educație superioară, cei care au servit în armată, cei care au beneficiat de sporuri, prime sau premii, cei care au realizat ore suplimentare, mamele cu cel puțin un copil până la vârsta de 16 ani sau care au adoptat un copil, precum și persoanele cu peste 25 de ani de contribuție.
Daniel Baciu a subliniat faptul că există situații în care pensiile ar putea să crească cu până la 70%-80%, sau chiar mai mult, în special în cazul celor care în prezent primesc pensia minimă socială și au perioade lungi de contribuție, de peste 35 de ani. Aceasta subliniază efectul semnificativ pe care noua lege a pensiilor îl va avea asupra pensionarilor cu venituri inițiale mici, dar cu stagii de cotizare considerabile.