Reclamă

Vești bune pentru opt milioane de români! Se vor da mai mulți bani la pensii în viitor. Iată cine sunt norocoșii.

Sistemul de pensii private obligatorii Pilon II se află într-o perioadă prosperă, după dificultățile întâmpinate anul trecut, iar acest lucru este reflectat în randamentele actuale.

În primul trimestru al anului 2023, românii au contribuit cu 3,2 miliarde de lei la Pilonul II de pensii private obligatorii. Aceasta reprezintă o creștere de 20% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Viitorii pensionari, adică salariații care contribuie obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar la administrarea privată a economiilor pentru bătrânețe, au virat 3,2 miliarde de lei în primele trei luni ale anului 2023 către fondurile de pensii private obligatorii Pilon II, conform calculelor realizate de zf.ro, bazate pe cifrele furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Se dau pensii mai mari în viitor. Vești bune pentru români

Creșterea contribuțiilor provine dintr-un număr mai mare de participanți la fonduri, cu 192.000 de persoane în plus, precum și din majorările salariale recente. Datele Institutului Național de Statistică din februarie 2023 arată că salariul mediu net a crescut cu 14,8% față de aceeași lună a anului 2022, ajungând la 4.270 de lei. Aproximativ patru milioane din cei opt milioane de participanți la fondurile de pensii private Pilon II virează activ, în fiecare lună, 20% din contribuții în companii listate.

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat este reglementat prin Legea nr. 411/2004. Acesta se aplică persoanelor de până în 35 de ani care sunt asigurate și contribuie la sistemul public de pensii. Angajații cu vârsta între 35 și 45 de ani pot alege în mod facultativ să participe la Pilonul II de pensii.

Pensii mai mari pentru opt milioane de români! Cea mai bună veste a serii. Vezi cine sunt norocoșii

Totul despre Pilonul II

Pilonul II de pensii este gestionat de mai multe societăți de administrare a fondurilor de pensii private și a fost introdus în sistemul de pensii românesc în 2008, prin legea 411/2004. Scopul acestuia este de a asigura o pensie suplimentară pentru salariații care lucrează în sectorul privat și care au vârsta sub 35 de ani. Persoanele care au început să lucreze înainte de 2008 nu sunt obligate să participe la Pilonul II, dar pot opta voluntar pentru acesta. Contribuția lunară la Pilonul 2 este de 3,75% din salariul brut al angajatului.

Fondurile strânse în cadrul Pilonului II sunt investite în instrumente financiare precum acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente de investiții, cu scopul de a asigura un randament (profit) corespunzător pe termen lung.

Când persoanele care au contribuit la Pilonul II ajung la vârsta de pensionare, acestea primesc o pensie suplimentară, care se adaugă la pensia de stat. Suma primită depinde de nivelul contribuțiilor efectuate și de performanța fondurilor în care acestea au fost investite.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro