Reclamă

Un milion de români trăiesc în Italia și mulți dintre ei se apropie de momentul pensionării. Aceștia au plecat în Italia în principal în anii ’90.

Potrivit unei simulări realizate de Newsweek, un român care a lucrat în Italia timp de 30 de ani în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice sau vânzărilor, cu un salariu lunar de 2.000 de euro, se poate aștepta la o pensie de 1.093 de euro. Aceasta este o sumă semnificativ mai mare decât ceea ce ar primi în România.

În cazul în care salariul este mai mic, de exemplu 1.500 de euro în construcții, și perioada lucrată este mai scurtă, să spunem 20 de ani, pensia estimată ar fi de 520 de euro.

Cum se obține pensia în Italia

Pentru a obține pensia în Italia, este necesar să solicitați pensia de la fiecare stat în care ați lucrat, în momentul în care îndepliniți condițiile de pensionare ale respectivului stat. De exemplu, dacă ați lucrat atât în România, cât și în Italia, veți primi două pensii: una acordată de statul român, în conformitate cu legislația română, și alta acordată de statul italian, în conformitate cu legislația italiană. Pentru obținerea fiecărei pensii, va trebui să depuneți o cerere separată.

Pensia pe care o ia un român care a muncit 30 de ani în Italia. Suma nu se compară cu venitul unui bătrân din România

Principiul totalizării perioadelor de asigurare este valabil pentru accesul la ambele pensii. Dacă perioada în care ați fost asigurat în Italia nu este suficient de lungă pentru a beneficia de pensie în acest stat, se vor lua în considerare toate perioadele de asigurare realizate în alte state membre ale UE, inclusiv în România. Această regulă se aplică și invers.

Valoarea pensiei va fi stabilită proporțional cu perioada de cotizare la sistemul de asigurări sociale al fiecărui stat în parte.

Vârsta de pensionare în Italia

Pentru a beneficia de pensia pentru limita de vârstă în Italia, lucrătorul trebuie să aibă 67 de ani și să aibă un stagiu minim de cotizare de 20 de ani. Acest stagiu de cotizare poate fi atins prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în România și Italia (minim 1 an), precum și în alte state UE/SEE.

Contribuabilii care au contribuții începând cu 1 ianuarie 1996 se pot pensiona dacă îndeplinesc condițiile menționate anterior, cu condiția ca valoarea pensiei să nu fie mai mică decât 1,5 x valoarea alocației sociale (în anul 2023, pragul este de 754,91 euro).

Persoanele care au contribuții începând cu 1 ianuarie 1996 se vor putea pensiona la împlinirea vârstei de 71 de ani, cu condiția să aibă minim 5 ani de contribuție efectivă.

Data acordării pensiei va fi prima zi a lunii următoare celei în care solicitantul îndeplinește condițiile necesare.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro