"background-color: #b00e1a12; padding: 15px; margin-top: 15px; margin-bottom:15px;">Au trecut aproape 10 luni de când Rusia a atacat în mod nejustificat Ucraina, iar pe teritoriul țării a fost instalată legea marțială.

Totuși, înainte ca legea să intre în vigoare, mii de bărbați au reușit să fugă de conflictul armat și să ajungă în alte țări.

Acest lucru a fost posibil deoarece trupele lui Vladimir Putin și-au început atacul pe 24 februarie 2022, iar legea marțială a intrat în vigoare pe 25 februarie. Așa că bărbații care și-au dorit să părăsească țara au avut la dispoziție ore bune, înainte ca acest lucru să le fie interzis. Dar riscă ei oare să fie pedepsiți când se vor întoarce?

Un avocat cunoscut din Ucraina a elucidat însă misterul celor care din diferite motive și-au abandonat țara, în primele zile de război. Conform declarațiilor sale, bărbații în cauză nu pot fi pedepsiți.

Nu ar trebui să li se aplice pedepse dacă nu au încălcat legea, a precizat Roman Golub.

Avocatul a explicat că persoanele de sex masculin care au trecut granița înainte ca legea marțială să fie pusă în aplicare nu au încălcat legislația. Totuși, dacă au comis alte infracțiuni în timp ce au fugit din țară, ei riscă să fie judecați la întoarcerea în țară.

Mai exact, avocatul Roman Golub face referire la diferite moduri prin care bărbații ar fi încălcat legea ca să plece din țară. Printre ilegalitățile la care face referire sunt prezentarea de documente falsificate sau încălcarea regulilor de trecere a frontierei prevăzute de lege. Doar în acest caz, bărbații ar putea să fie trași la răspundere.

În cazul în care au părăsit Ucraina în mod legal însă, ei se pot întoarce oricând în țară și nu au nicio răspundere administrativă sau penală. Dar dacă legea marțială este încă în vigoare, abia atunci vor fi obligați să nu părăsească granițele.

Legea marțială este introdusă de state în momente excepționale, ca răspuns la o situație de criză. În Ucraina, aceasta a fost prelungită cu 90 de zile până pe 19 februarie 2023. Aceasta este a cincea prelungire aprobată de parlamentul de la Kiev, de la începutul războiului. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu pot părăsi țara în această perioadă.