Serile se apropie rapid pe măsură ce iarna se apropie, luminile se sting în toată Ucraina.

Săptămâna aceasta, viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereșciuk a mers până la a avertiza cetățenii care au fugit din țară când Rusia a invadat, să nu se întoarcă acasă în această iarnă. Pe fondul pene de curent cauzate de grevele la rețeaua electrică.

Măsuri luate

Colaj Substanțial

Raționalizarea energiei electrice a devenit noua realitate sumbră a războiului. Pe măsură ce Rusia încearcă să distrugă capacitatea economică a Ucrainei. Și să-și forțeze liderii să se apropie de masa negocierilor.

Rusia a vizat infrastructura critică a Ucrainei cu un baraj de atacuri cu rachete. Și drone în ultimele săptămâni – 30% din centralele energetice ale țării au fost distruse, potrivit președintelui Volodymyr Zelensky.

Creșterea presiunii

Performanța slabă a armatei ruse pe câmpul de luptă, în special în ultimele luni, a făcut ca președintele Vladimir Putin și generalii săi să schimbe tactica. Pe măsură ce forțele ucrainene își continuă avansarea pentru a recuceri orașul important din punct de vedere strategic Herson. Campania militară rusă s-a mutat spre a priva civilii de electricitate și căldură.

În timp ce ucrainenii se aprovizionează cu lumânări și lemne de foc pentru a se pregăti pentru întreruperile de curent la temperaturi de iarnă care scad în mod regulat sub -20 de grade Celsius. Liderii occidentali trebuie să ia în considerare ce pot face pentru a preveni ca Putin să țintească civilii ucraineni. Și să creeze o organizație umanitară.

Pentru țările europene, există o îngrijorare reală că devastarea infrastructurii energetice a Ucrainei ar putea pune economia în genunchi. Și ar putea crește dramatic numărul de refugiați care se îndreaptă spre vest. Se estimează că 8 milioane de ucraineni au fugit în țările UE pentru a scăpa de război, potrivit datelor Schengen Visa.

Energia ca armă de război

Trecerea Moscovei către centralele electrice este o încălcare clară a dreptului internațional umanitar. Scopul său este de a provoca suferință populației civile. Și de a convinge ucrainenii că prețul continuării luptei este prea mare.

În primele luni ale războiului, loviturile cu rachete rusești au distrus cea mai mare rafinărie de petrol a Ucrainei și multe dintre instalațiile sale de depozitare a combustibilului. Scopul a fost să oprească armata ucraineană în mișcarea vehiculelor. În ciuda perturbării inițiale care a dus la penuria de motorină și benzină în Kiev și în alte orașe mari. Ucraina a găsit aprovizionare alternative din mai multe țări UE care până acum s-au păstrat ferm.

În același timp, eforturile lui Putin de a folosi gazul ca armă pentru a-i convinge pe aliații europeni ai Ucrainei să nu mai susțină efortul de război au eșuat atât de mult. În ciuda costurilor uriașe ale subvenționării alternativelor scumpe la aprovizionarea Gazprom.

În mod crucial, Germania, cea mai mare economie europeană care a importat 55% din gazul său din Rusia înainte de război. Are acum suficient gaz în stoc din alte surse pentru a trece iarna fără perturbări majore.