Reclamă
Reclamă

Mister din trecut: Mesajul incredibil descoperit în zidurile unei școli vechi!

Un localnic din Bistrița a făcut o descoperire care te va lăsa fără cuvinte! Se spune că trecutul vorbește prin semne, iar uneori aceste semne pot fi găsite în cele mai neașteptate locuri.

Descoperirea unei epoci apuse

Într-o zonă uitată de timp, în zidurile dărăpănate ale unei școli din Lușca, un localnic a dat peste o sticlă care conținea un mesaj vechi de 84 de ani. Datat 9 mai 1939, documentul aducea vorbe despre ctitorii acelei instituții și despre vremurile tulburi ale celui De-al Doilea Război Mondial.

O istorie ascunsă în sticlă

Cunoscut acum ca „Capsula timpului”, mesajul oferă o perspectivă rară asupra viziunii oamenilor din acea perioadă. Scriitorii acestui document, trei locuitori notabili ai zonei, au lăsat impresii despre eforturile de a construi școala, granițele României la acel moment și temerile oamenilor în fața războiului ce urma să izbucnească.

Reclamă

O moștenire pentru viitor

Peste ani, acest mesaj de neuitat va fi donat Muzeului Grăniceresc Năsăudean. Acesta ne amintește cât de important este să păstrăm și să respectăm istoria, dar și să transmitem generațiilor viitoare moștenirea noastră culturală.

Asemenea descoperiri sunt ca niște poduri către trecut, oferindu-ne șansa de a înțelege mai bine de unde venim și ce ne-a modelat ca națiune. O lecție de istorie pe care n-o vei găsi în manuale, dar care ne leagă de rădăcinile noastre.

Acesta este tot mesajul aflat in sticla:

“Pentru cetitori,

S-au făcut aceste litere pentru cetitori, cu ocazia edificării Școalei primare din comuna Lușca, jud. Năsăud, în anul 1939, luna Mai.

Școala s-a făcut sub conducerea domnului învățător Pop Anton, de 28 de ani, născut în comuna Romuli, jud. Năsăud, și domiciliat ca învățătoriu în comuna Lușca. În acest an a funcționat ca preot onor. Ioan Vălean, ca primar Ioan Pop, care și-au dat tot concursul pentru edificarea școalei.

Primăvara acestui an a fost săcetoasă și tulbure din cauza frământărilor externe ocupând Germania, sub conducerea lui Hitler, Ceho-Slovacia și vrând să ocupe și parte din Polonia.

România este cuprinsă în prezent între hotarele de la Nistru pân la Tisa și din Hotin până la Marea Neagră sub domnia regelui Carol al II-lea și prim-ministru Armand Călinescu.

Transmitem acelora care vor ruina aceste ziduri ca să le facă mai mari urările noastre de bine și să păstreze numele nostru care, cu muncă grea, a ridicat aceste ziduri într-o comună cu 120 de fumuri și 600 de suflete.

Pentru cei ce vor urma, Lușca la 9 mai 1939. Semnat, Pop Anton – învățător, Ioan Vălean – preot, indescifrabil – notar”

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro