Reclamă
Reclamă

Paul Whelan, deținut în Rusia, solicită administrației Biden să ia „măsuri decisive” pentru a-i asigura eliberarea după 2.000 de zile de încarcerare. Acesta afirmă că a stat „o perioadă incredibil de lungă de timp” în detenție „pentru o crimă care nu a avut loc niciodată” și face un apel din închisoare pentru ca el și jurnalistul american Evan Gershkovich să se întoarcă acasă.

„Când te gândești la 2.000 de zile, cât de lungă este perioada asta de fapt, câți ani, câte luni, este un număr incredibil”, a spus Whelan într-o declarație pentru CNN din colonia penală din Mordovia, Rusia.

Whelan, declarat deținut pe nedrept de Departamentul de Stat al SUA, a fost arestat la Moscova în decembrie 2018 și condamnat la 16 ani de închisoare în 2020, sub acuzația de spionaj, acuzații pe care le-a negat vehement.

Reclamă

„SUA trebuie să iasă și să facă ceva – să umple Guantanamo Bay cu oficiali ruși, să aresteze spioni ruși, să facă ceva care să facă Kremlinul să spună da, bine, acum este timpul să vi-i dăm înapoi pe Evan și Paul și apoi vrem înapoi ce aveți de la noi”, a spus Whelan.

Whelan a subliniat că „până nu se iau măsuri decisive”, rușii vor continua să rețină cetățeni americani precum Trevor Reed, Brittney Griner, Evan Gershkovich și alți deținuți. El a remarcat că mulți alți americani, precum Gordon Black, Alsu Kurmasheva și Ksenia Karelina, au fost arestați recent, dar nu au fost desemnați ca deținuți pe nedrept de către Departamentul de Stat al SUA.

Declarația sa a venit cu o săptămână înainte ca procesul lui Gershkovich să înceapă cu ușile închise în Ekaterinburg. Gershkovich, care a fost declarat reținut pe nedrept, este, de asemenea, acuzat de spionaj, acuzații pe care le neagă.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că guvernul SUA „va continua să lucreze în fiecare zi pentru a-i aduce acasă pe Evan Gershkovich și Paul Whelan”. „Am pus pe masă o ofertă substantială pentru a asigura eliberarea lui Evan și Paul Whelan în urmă cu câteva luni”, a adăugat el.

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat vineri pentru CNN că „2.000 de zile sunt mult prea multe pentru ca Paul să fie reținut pe nedrept în Rusia”, adăugând: „Inimile noastre sunt alături de Paul și familia lui”.

În prezent, Whelan rămâne reținut într-un lagăr de prizonieri din Mordovia, la aproximativ opt ore distanță de Moscova, unde lucrează într-o fabrică de îmbrăcăminte. „Totul este prăfuit, murdar și urât. Și faci tot ce poți, doar pentru a-ți păstra calmul și pentru a rămâne curat”, a descris el condițiile pentru CNN. „Mâncarea care ni se servește este oribilă. Ne bazăm într-adevăr pe achizițiile personale pentru a rămâne sănătoși. Medical, totul este zero. Nu există nicio îngrijire dentară.”

Whelan a adăugat: „Este cel mai prost mediu pe care ți-l poți imagina. Adică, este de necrezut că cineva ar putea chiar să ia în considerare că există drepturi ale omului. Nu este nimic aici cu care un om se poate obișnui”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro