Judecătorii din Malta au hotărât ca Paul Philippe al României să rămână în arest până la o decizie finală în procesul de extrădare, stabilită pentru 17 iunie. Ministerul Justiției a confirmat această decizie miercuri, printr-o informare transmisă presei.

„Ministerul Justiţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Curtea de Apel Braşov (instanţă de executare) şi toate autorităţile implicate şi-au făcut treaba, ca de fiecare dată,” se arată în comunicatul Ministerului Justiției. „Şi vom continua să depunem toate eforturile pentru ca fugarii să execute în penitenciarele din România pedepsele la care au fost condamnaţi,” a adăugat ministerul.

Pe 20 mai, ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că magistraţii Curţii de Apel Braşov vor trimite o adresă oficială către Parchetul din Malta, solicitând ca acesta să exercite calea de atac în cazul lui Paul al României la timp, „să nu existe erori de procedură, ca în cazul parchetului din Franţa.”

Curtea de Apel Braşov a solicitat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene să se pronunţe asupra participării directe a statului emitent al unui mandat european de arestare în procedura desfăşurată în alt stat. „Din punctul nostru de vedere, legislaţia UE în materia MEA nu este aplicată corespunzător şi o să exprimăm această opinie şi în faţa judecătorilor CJUE, alături de toate argumentele posibile,” a declarat Gorghiu.

Paul-Philippe al României, în vârstă de 75 de ani, este căutat în România pentru a executa o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare pentru corupţie, legată de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare din apropierea Bucureştiului. În 2020, acesta a fugit din România, iar în iunie 2022 a fost prins la Paris. Totuşi, Curtea de Apel din Paris a refuzat să îl extrădeze.

Prinţul Paul locuieşte în prezent în Italia, dar a fost reținut în Malta în urma unui mandat european de arestare, emis când a venit luna trecută pentru a participa la o conferinţă.

În timpul procedurilor în instanţa din Malta, au fost audiaţi un fost procuror francez și avocatul american al lui Paul de România, care au prezentat detalii despre evenimentele care au condus la ultima cerere de extrădare a autorităţilor române. Avocatul său maltez, Jason Azzopardi, a subliniat modul în care instanţele franceze au refuzat o cerere de extrădare similară, argumentând că exista un „risc real” de încălcare a drepturilor fundamentale ale acuzatului. Textele originale ale acestor hotărâri franceze au fost prezentate ca probe.