Paul McCartney, membru emblematic al trupei The Beatles, a apelat la Guvernul britanic pentru protejarea drepturilor artiștilor în contextul reformei drepturilor de autor, legată de avansul inteligenței artificiale. McCartney, în vârstă de 82 de ani, și-a exprimat îngrijorările într-un interviu pentru BBC, criticând proiectul guvernului de a introduce modificări legislative care ar include o ‘excepţie la dreptul de autor’ pentru modelele de inteligență artificială utilizate în scopuri comerciale.
Reforma ar permite creatorilor să-și ‘rezerve drepturile’, însă Paul McCartney avertizează că acest lucru ar putea duce la pierderea controlului artiștilor asupra propriilor creații. Conform muzicianului, tinerii ar putea compune un cântec frumos, dar nu ar deține controlul asupra acestuia, permițând oricui să și-l însuşească.
Starul a subliniat importanța remunerării artiștilor pentru munca lor, afirmând: ‘Adevărul este că banii vor ajunge undeva. Cineva va fi plătit, aşa că de ce să nu fie plătit chiar tipul care a compus «Yesterday»?’. McCartney a îndemnat legislatorii să se asigure că protejează artiștii și creatorii. ‘Noi suntem poporul, voi sunteţi Guvernul. Ar trebui să ne protejaţi. Asta este treaba voastră’, a declarat el.
Guvernul laburist a anunțat că perioada de consultare va dura până pe 25 februarie, fiind axată pe principalele puncte ale discuției, inclusiv obținerea licențelor și remunerarea creatorilor pentru utilizarea conținuturilor lor. Rachel Reeves, ministrul britanic de Finanțe, a subliniat dorința de a sprijini artiștii și de a proteja drepturile de autor.
Într-o demonstrație recentă a utilizării inteligenței artificiale, în noiembrie 2023, Paul McCartney și Ringo Starr, au folosit această tehnologie pentru a crea cântecul «Now and Then», prin extragerea vocii lui John Lennon de pe o casetă demo veche. Muzicianul britanic admite că inteligența artificială are potențial, însă avertizează că nu ar trebui să dăuneze creatorilor, afirmând că ‘nu ar avea niciun sens’.