Pătrunjelul este una dintre cele mai întâlnite plante din bucătăriile gospodinelor. Totuși, există o serie de riscuri la care multe persoane nu se gândesc în momentul în care ajung să îl folosească în prepararea diferitor mâncăruri. Iată la ce ar trebui să fii atent, mai exact.
O serie de studii de specialitate realizate de Grădina Botanică Wandsbek din Hamburg a scos la iveală faptul că una dintre plantele pe care foarte multe persoane obișnuiesc să le folosească este toxică pentru organism. Totuși, este important de menționat că nu toată planta are un efect nociv asupra oamenilor, ci doar o singură parte.
Motivul pentru care pătrunjelul este considerat toxic
În prezent, majoritatea persoanelor folosesc frunzele de pătrunjel pentru a da savoare preparatelor culinare. Specialiștii susțin că acestea nu conțin nicio urmă de compuși toxici, motiv pentru care nu afectează și nu pun în pericol în niciun fel viața oamenilor. Nu putem spune același lucru, însă, și despre florile care se formează în al doilea an de viață al plantei. Acestea conțin apiol, un compus organic care provoacă contracții musculare.
Oamenii de știință au descoperit faptul că pătrunjelul nu mai este comestibil din momentul în care începe să înflorească. Atunci are loc un proces care duce la otrăvirea în masă a plantei. Odată cu înflorirea pătrunjelului se începe și producerea de apiol și uleiuri esențiale care treptat ajung să otrăvească frunzele și implicit consumatorul.
Apiolul este iritant, iar în doze mari este toxic și poate provoca leziuni hepatice și renale. În Evul Mediu femeile care rămâneau însărcinate și nu își doreau copii din diferite motive obișnuiau să consume această substanță pentru a obține o întrerupere spontană de sarcină. Concentrația de apiol și uleiuri esențiale din semințe este atât de mare încât consumul lor declanșează contracții ale uterului.
Specialiștii anunță că în momentul în care pătrunjelul ajunge la maturitate și încep să apară primele flori, acesta este deja compromis. Astfel, va trebui să renunțați imediat la plantă și să o smulgeți, dacă nu doriți să ajungeți pe mâinile medicilor. De reținut este că frunzele de pătrunjel care nu conțin apiol sunt bogate în vitaminele A, C și K.