Patru ostatici au fost salvați, sâmbătă, din Fâșia Gaza, de armata israeliană. Printre aceștia se numără și Noa Argamani, tânăra de 25 de ani care a apărut într-o filmare de la Festivalul Nova, în timp ce era luată cu forța de teroriștii Hamas, implorându-i să nu o ucidă, transmite independent.co.uk.

Militarii israelieni au eliberat din Gaza patru ostatici răpiți pe 7 octombrie. Noa Argamani, în vârstă de 25 de ani, a apărut într-o serie de videoclipuri care au surprins traiectoria dureroasă a situației lor. Ea s-a temut că părinții ei vor fi îngrijorați și nu le-a spus unde pleacă, apoi a fost luată ostatică, împreună cu iubitul ei, de luptătorii Hamas, când aceștia au luat cu asalt locul unde avea loc festivalul de muzică Supernova din Israel.

Shlomit Marciano, o prietenă al lui Noa, a declarat că a încercat să o convingă să nu participe la eveniment cu câteva zile înainte să înceapă, întrucât zona este considerată „foarte periculoasă” din cauza apropierii de Fâșia Gaza. „Nici nu mi-a trecut prin minte”, a adăugat Shlomit Marciano despre ideea de a participa la Supernova.

În videoclipul care a circulat atunci pe rețelele sociale se vede cum Noa este luată cu forța de mai mulți bărbați pe o motocicletă, în timp ce striga: „Nu mă omorâți!”. Într-un alt videoclip postat de Hamas la jumătatea lunii ianuarie, ea a părut înfricoșată și a vorbit, aproape sigur sub presiune, despre alți ostatici uciși în atacurile aeriene la câteva luni după ofensiva masivă a Israelului.

Într-un al treilea videoclip, ea a apărut cu mai multe fotografii de familie în fundal, în timp ce mama ei, o imigrantă chineză în Israel, care are cancer cerebral în stadiul patru, a implorat răpitorii să-i elibereze singurul copil, astfel încât să o poată vedea înainte de a muri. „Vreau să o mai văd o dată. Nu mai am mult timp pe lumea asta”, a spus Liora Argamani, în vârstă de 61 de ani.

Sâmbătă, după opt luni de captivitate, forțele israeliene au salvat-o pe Argamani, dar și pe alți trei bărbați care au fost răpiți de la festivalul de muzică Nova, unde Hamas și alți militanți au ucis peste 350 de persoane în cel mai grav masacru din istoria Israelului.

Operațiunea de salvare a avut loc pe fondul unei ofensive aeriene și terestre israeliene majore în centrul Fâșiei Gaza, care a ucis și rănit sute de palestinieni. Despre ceilalți trei ostatici care au fost salvați sâmbătă se știu mai puține lucruri.

Almog Meir Jan, un tânăr de 21 de ani dintr-un orășel de lângă Tel Aviv, își încheiase serviciul militar cu trei luni înainte de festival, potrivit Times of Israel. Andrey Kozlov, în vârstă de 27 de ani, lucra ca agent de securitate la festival. El a emigrat singur în Israel cu un an și jumătate mai devreme, iar mama sa a venit în țară după 7 octombrie, a informat presa israeliană. Shlomi Ziv, în vârstă de 40 de ani, dintr-o comunitate de fermieri din nordul Israelului, a mers la petrecere cu doi prieteni care au fost uciși.

Hamas a ucis aproximativ 1.200 de persoane în atacul din 7 octombrie și a capturat alte aproximativ 250, inclusiv bărbați, femei, copii și vârstnici. Peste 100, majoritatea femei și copii, au fost eliberați în schimbul palestinienilor închiși de Israel în timpul unei încetări a focului de o săptămână, anul trecut. Peste 36.700 de palestinieni au fost uciși de la începutul războiului.