Patru cetățeni germani au fost interogați de poliția austriacă după ce au fost surprinși depunând trandafiri albi și efectuând salutul nazist în fața casei natale a lui Adolf Hitler, în Braunau am Inn, Austria. Incidentul a avut loc sâmbătă, în apropierea aniversării nașterii fostului dictator nazist.

La fața locului, ofițerii de patrulare au observat comportamentul grupului format din două surori și partenerii acestora, în vârstă de 20, respectiv 30 de ani, declanșând imediat intervenția. În urma audierilor la secția de poliție, una dintre femei a încercat să minimalizeze gestul, afirmând că nu a efectuat salutul lui Hitler cu seriozitate. Totuși, investigațiile ulterioare ale poliției au dezvăluit schimburi de mesaje și imagini cu tematică nazistă pe telefonul său mobil.

Conform legislației austriece, utilizarea simbolurilor naziste și promovarea acestei ideologii sunt strict interzise, fapta constituind o infracțiune. Ca urmare, cei patru sunt acum suspectați de încălcarea acestei legi, cazul fiind preluat de procurori pentru investigații și proceduri judiciare ulterioare.

Casa în care s-a născut Hitler a fost, timp de mulți ani, subiectul unei dispute legate de folosința sa viitoare, autoritățile austriece hotărând transformarea clădirii în secție de poliție, pentru a-i diminua atractivitatea ca loc de pelerinaj extremist. Lucrările de transformare au început în cursul anului trecut.