Patronii firmei Flagas SRL, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, au fost aduși pentru audieri la Parchetul General, după explozia stației GPL din Crevedia.

Cei doi au fost reținuți și transportați cu o dubă a Poliției. Avocatul lor a fost mai rezervat în declarații la intrarea în sediul Parchetului și a criticat lipsa de informații din dosar. Avocatul le-a sfătuit să nu dea declarații.

Patronii stației GPL din Crevedia, duși din nou la audieri

Patronii au fost reținuți pentru distrugere din culpă și firma Flagas SRL a fost pusă sub acuzare pentru aceeași infracțiune. Potrivit procurorilor, firma a încălcat repetat regulile privind operațiunile cu combustibil GPL, funcționând în mod sistematic într-un punct de lucru neautorizat din Crevedia.

Sursa Photo: Inquam Photos/ Octav Ganea

Această neglijență a dus la explozia din 26 august 2023, care a cauzat moartea a 5 persoane și rănirea a 54 de persoane, precum și distrugerea unor bunuri și echipamente.

Stația GPL din Crevedia funcționa fără autorizație de securitate la incendiu de la deschiderea sa în iulie 2020.

Anchetatorii au efectuat patru percheziții și au ridicat documente și înscrisuri relevante pentru anchetă.

Ionuț Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, care este suspendat din PSD. El și Cosmin Stângă sunt acționarii firmei Flagas SRL, care deține stația GPL din Crevedia.

Exploziile de săptămâna trecută au cauzat decesul a cinci persoane și rănirea a aproximativ 50 de oameni, inclusiv pompieri. De asemenea, mai multe case din apropierea stației GPL au fost distruse. Tragedia s-a produs în timpul unui transfer de gaz între două cisterne.

Ce spun angajații

Un angajat al depozitului GPL din Crevedia a făcut declarații importante într-un filmuleț cu camera ascunsă. Potrivit acestuia, înainte de explozie, nimeni din curte nu fuma, iar șoferul unei cisterne a semnalat că are probleme la o roată.

Angajatul, care a reușit să fugă înainte de explozie, a afirmat că „șefii știu ce s-a întâmplat” și că Ionuț Doldurea este șeful.

Posibilele cauze ale exploziei – Eroare umană

Raed Arafat, secretarul de stat și șeful DSU, a declarat că este „clar” că explozia de la stația de gaz petrolier lichefiat de la Crevedia a fost rezultatul unei erori umane.

El a adăugat că, din informațiile pe care le-a primit, a apărut o sursă de foc în timpul transferului ilegal de GPL între două mașini. Se presupune că această sursă de foc a fost, probabil, o țigară.

Detaliile dezvăluite în dialogul cu angajatul stației

Reporterul de la Antena 1 a avut un dialog cu angajatul stației, înregistrat cu camera ascunsă:

Reporter: A fost adevărat că explozia a fost cauzată de o țigară?

Angajat stație GPL: Nu există așa ceva. Nimeni nu fuma. Un șofer a venit cu probleme la o roată, care era înfrânată și încinsă, nu știu exact cum a spus. L-am lăsat în curte și a discutat cu alt șofer. Ce s-a întâmplat acolo, nu știu. Eu aveam grijă de curte.

Reporter: Câți oameni erați acolo sâmbătă? Trei, patru?

Angajat stație GPL: Erau mai mulți.

Reporter: Ați plecat înainte de prima explozie?

Angajat stație GPL: Da, am plecat înainte de prima explozie.

Reporter: Ați anticipat că va exploda?

Angajat stație GPL: A luat foc înainte de a exploda. Întrebați șefii.

Reporter: Este vina lor?

Angajat stație GPL: Nu este vina mea. Sunt doar un simplu angajat. Șefii știu ce s-a întâmplat. Doldurea Ionuț. Știu că el este șeful, atât.