Reclamă
Reclamă

Cei doi patroni ai firmei care deţinea staţia GPL la care s-a produs explozia de la Crevedia, Daniel Ionuţ Doldurea şi Cosmin Ionuţ Stângă, au fost trimiși în judecată. Explozia a dus la moartea a cinci persoane şi rănirea a peste 50, precum şi la distrugerea sau avarierea mai multor imobile.

Doldurea şi Stângă sunt acuzaţi de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Potrivit procurorilor, „în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în calitate de asociați și administratori în drept și în fapt ai unei societăți comerciale, în mod sistematic, au promovat în cadrul societății o politică de funcționare a acesteia grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale în materia securității și sănătății în muncă, precum și a celor privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat amplasat în comuna Crevedia”.

Reclamă

Comportamentul lor a creat premisele producerii exploziei din 26 august 2023, între orele 18:48 și 21:46, urmată de un incendiu. Defectul de etanșare la unul dintre furtunurile de transvazare a condus la crearea unor nori de GPL în amestec cu aerul, care s-au aprins şi au generat alte opt explozii.

Procurorii susțin că Doldurea şi Stângă nu au respectat măsurile legale de sănătate și securitate în muncă, „deși aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, generând prin conduita urmată un pericol iminent de producere a unui accident de muncă, care a determinat un accident colectiv soldat cu decesul și vătămarea corporală a mai multor persoane.”

De asemenea, aceștia au pus la dispoziția angajaților o pompă mobilă improvizată, neautorizată și defectuoasă, determinând utilizarea acesteia în procesul de transvazare, facilitând astfel producerea tragediei din 26 august 2023.

În vederea asigurării despăgubirii părților civile, procurorii au dispus măsura sechestrului asupra a 63 de imobile ale societății și a 8 imobile aparținând celor doi patroni, precum și popirea a 15 conturi bancare ale acestora.

Dosarul a fost trimis către Judecătoria Răcari pentru judecată.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro