Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse nu condamnă pedeapsa cu moartea, invocând că nici Iisus Hristos nu a făcut acest lucru, chiar dacă a fost nedrept condamnat la ea. Această declarație a fost făcută pe fondul discuțiilor din Rusia privind ridicarea moratoriului asupra acestei pedepse.
Printre vocile care au ridicat problema ridicării moratoriului se numără Alexander Bastrikin, șeful Comitetului rus de investigații. Acesta a solicitat reconsiderarea moratoriului în cadrul unei sesiuni plenare la Forumul juridic internațional din Sankt Petersburg, ca răspuns la un atac terorist la Primăria orașului Crocus.
„Iisus Hristos nu a condamnat pedeapsa cu moartea, chiar dacă el însuși a suferit-o pe nedrept”, a declarat Kirill, cuvintele sale fiind citate pe site-ul Patriarhiei Moscovei. El a subliniat că, deși Hristos „a fost omorât în mod ilegal”, apostolii nu au considerat această formă de pedeapsă drept „păcat”.
În prezent, pedeapsa cu moartea este prevăzută în Constituția Rusiei, fiind supusă unui moratoriu pe perioadă nedeterminată din 1996. Această decizie a fost parte din eforturile Rusiei post-sovietice de a adera la Consiliul Europei.
Cu toate acestea, Patriarhul Kirill și-a exprimat în trecut preocupările legate de aplicarea justă a acestei pedepse în contextul actual. În 2011, el respingea ideea aplicării pedepsei capitale în Rusia modernă, menționând pericolele pe care le poate aduce un sistem judiciar deficitar.
În acest context, Partidul pro-guvernamental Rusia Unită a confirmat că va explora posibilitatea reinstaurării pedepsei cu moartea, iar Curtea Constituțională a recunoscut că ar putea discuta subiectul. Totuși, Valeri Zorkin, președintele curții, a afirmat că aplicarea acestei măsuri nu poate fi realizată „în cadrul actualei Constituții”.