Românii sunt altfel față de restul lumii. Mulți evită să meargă la doctor atunci când simt că au o problemă de sănătate. Suntem renumiți pentru faptul că luăm pastile de tot soiul „după ureche”, fără să mai cerem părerea specialiștilor.
Nu mai luați acest medicament după ureche
Una dintre pastilele pe care cu toții o luăm fără să cerem sfatul medicului este paracetamolul. Din păcate, oamenii de știință au făcut o descoperire șocantă. Cu siguranță de acum te vei gândi de două ori înainte de a lua la orice mică problemă acest medicament. Se pare că există o legătură între folosirea frecventă a paracetamolului și creșterea semnificativă a presiunii arteriale.
Studiul a fost realizat pe un lot de o sută de persoane hipertensive. Timp de două săptămâni, cercetătorii au administrat câte 4g de paracetamol pe zi, apoi placebo următoarele două săptămâni. Conform rezultatului, presiunea sistolică ar fi crescut cu 5mm Hg și presiunea diastolică cu 1,5 mm Hg.
Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, folosirea continuă a acestui medicament, mai ales de persoanele hipertensive, poate crește riscul de probleme cardiovasculare. Astfel, cei care se cunosc cu astfel de probleme medicale ar face bine să consulte cu medicii înainte de a lua paracetamol. Cercetătorii britanici speră ca, în curând, să extindă studiul pe cohorte mari de pacienți suferinzi de dureri cronice.
Când putem lua paracetamol
Paracetamolul este un derivat de la paraminofenol. El are acțiune analgezică și antipiretică. El nu este un antiinflamator așa cum crede toată lumea, ci un analgezic. Totuși, el poate fi folosit și în durerile cauzate de inflamații.
El este utilizat de cele mai multe ori pentru cefalee, dureri de dinți, dureri chirurgicale, entorse, fracturi, luxații etc. Eficiența maximă a paracetamolului se obține în cazul durerilor slabe de origine non-viscerală.