Reclamă

Creștinii de rit ortodox și catolic vor sărbători Paștele în aceeași zi în anul 2025, anume pe 20 aprilie. Această coincidență este rezultatul formulei de calcul al datei Paștelui, formula bazându-se pe observarea fenomentelor naturale, cum ar fi echinocțiul de primăvară și Luna plină.

Conform tradiției, sărbătoarea Învierii Domnului are loc după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară, ce are loc pe 20 sau 21 martie. Formula de calcul, ce are în vedere ciclurile solare și lunare pe baza unui ciclu de 19 ani, se numește ciclu pascal și își are originea în hotărârile Primului Conciliu de la Niceea din 325 d.Hr.

Obiceiul bisericilor ortodoxe de a se raporta la stilul vechi al calendarului iulian în determinarea acestei date diferă de practica bisericilor catolice, care folosesc calendarul gregorian. Această diferență a făcut ca de cele mai multe ori, Paștele să fie sărbătorit în zile diferite de cele două confesiuni, cu o diferență de până la cinci săptămâni.

În anul 2025, Paștele Ortodox și Paștele Catolic vor coincide, iar această situație nu a mai fost întâlnită din 2017, când sărbătoarea a căzut pe 16 aprilie. Înainte de Paște, în 2025, Florii va fi sărbătorit de ambele rituri în aceeași zi, pe 13 aprilie.

În anii următori, datele la care se sărbătorește Paștele vor continua să varieze:

  • Paștele Ortodox:
  • – 2026: 5 aprilie
  • – 2027: 25 aprilie
  • Paștele Catolic:
  • – 2026: 29 martie
  • – 2027: 18 aprilie

Celebrarea simultană a celor două sărbători majore ale creștinilor reprezintă o raritate, dar este un motiv de bucurie pentru comunitățile religioase, mulți sperând ca astfel de coincidențe să aibă loc mai des și în viitor.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro