Reclamă

Pască fără aluat cu smântână. Pasca este un preparat atât de îndrăgit de români încât își face loc pe mesele tuturor în perioada sărbătorilor pascale. 

Creștinii au mai multe preparate tradiționale pe care le pregătesc pentru sărbătorile Pascale. Fiecare are o simbolistică aparte.

Sursa: Social Media

Spre exemplu, pasca reprezintă mormântul sau scutecul Mântuitorului și este unul dintre preparatele care ar trebui să se regăsească pe masă de Paști a oricui.Pasca se prepară în mod tradițional în ajunul Învierii, rețeta tradițională fiind asemănătoare cu cea a cozonacului.

Coca se pregătește din făină de grâu, aluatul crescut se umple cu brânză de vaci, smântână și stafide și este modelat de obicei în formă rotundă, considerându-se prin tradiție că rotunde erau și scutecele lui Hristos.

Pe margini se așează un colac împletit în trei, iar la mijloc se face o cruce din aluat, această simbolizând crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul.

Pasca – o scurtă istorie

Învierea este una dintre cele mai frumoase sărbători creștine. Având, darul de a aduce bucuria în fiecare familie, care se adună în jurul mesei pline cu bucate tradiționale precum pască, ouă înroșite, cozonac, drob de miel, friptură de miel, pe care majoritatea gospodinelor le prepară în casă, cu grijă, implicarea și ajutorul familiei.

Acest preparat tradițional gustos, pe care atât adulții, cât și copiii deopotrivă îl adoră pentru gustul inconfundabil și aromat are la baza o legendă interesantă. Această face referire la o pâine mâncată de evrei în timpul Paștelui, denumită în ebraică „mata“. În tradiția creștină, această pâine simplă, nedospită și fără umplutură a devenit un preparat tradițional foarte gustos, având la baza aluat de cozonac, brânză de vaci, stafide și arome.

Rețetă de pască fără aluat cu smântână

Ingrediente
Foaia

  • 150 gr unt
  • 200 gr făină
  • 70 gr zahăr
  • 2 gălbenușuri
  • Zahăr vanilat
  • Coaja rasă de lămâie

Untul la temperatura camerei se amestecă cu făina cernută și restul de ingrediente. Veți obține o cocă moale care se întinde pe fundul unei tăvi de tort cu diametrul de 28 cm. Se poate face și într-o tavă dreptunghiulară mai mare, iese la fel de bună.

Pentru umplutură avem nevoie de:

  • 800 gr smântâna grasă (min 20% grăsime)
  • 8 gălbenușuri
  • 6 albușuri bătute spumă
  • 6 linguri făină
  • 4 linguri griș
  • 10 linguri zahăr
  • Semințele dintr-o păstaie de vanilie
  • Esența de vanilie
  • Opțional: stafide

Smântâna se pune într-un vas mai măricel și se amestecă cu gălbenușurile, zahărul și aromele. Peste smântână punem grișul, făina și amestecăm bine.

Adăugam albușurile bătute spumă și le incorporam cu mare grijă cu o spatulă (nu cu mixerul), amestecând numai de jos în sus (nu circular).Compoziția obținută se pune peste foaie și se dă la cuptor la 180 grade cca 50-60 minute sau până se rumenește.

După ce pasca s-a copt, se lasă sa se răcească de tot (5-6 ore), sau cel mai bine este până a doua zi.

Atenție, nu se taie cât încă este calda! Se feliază și se servește pudrată cu zahar pudră.


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro