Pasajul Drake, între America de Sud și Antarctica, este considerat una dintre cele mai periculoase rute maritime de pe planetă, recunoscută pentru valurile uriașe și furtunile violente. Aceasta continuă să fie o provocare pentru turiștii ce vor să ajungă pe tărâmul înghețat, cât și pentru cei pasionați de aventură, cum este căpitanul Stanislas Devorsine.
Călătoria prin această strâmtoare poate dura 48 de ore, iar valurile pot atinge înălțimi de peste 20 de metri, conform declarațiilor căpitanului Devorsine. „Suntem extrem de precauți — oceanul este mai puternic decât noi”, afirmă Devorsine, subliniind necesitatea de a alege atent momentul pentru traversare.
Deși pentru turiști agitația oceanului face parte din aventura spre Antarctica, pentru oceanografi, Pasajul Drake prezintă un interes datorită formărilor subacvatice de tip „munți” care influențează dinamica apelor. Oceanograful Alexander Brearley precizează că vânturile puternice și curentul oceanic imens, care transportă până la 150.000 de metri cubi de apă pe secundă, intensifică furtunile din zonă.
Traversarea Pasajului Drake necesită o pregătire riguroasă, echipajele navelor urmărind prognoza meteo cu zece zile înainte, pentru a ajusta traseul. „Motivația și entuziasmul de a descoperi acele latitudini sunt foarte importante”, spune Devorsine despre importanța pregătirii mentale pentru această călătorie.
Tehnologia modernă a îmbunătățit semnificativ confortul la bord, mai ales pentru cei ce suferă de rău de mare. Navele sunt echipate cu stabilizatoare, iar pasagerilor li se recomandă medicamente specializate și plasturi de scopolamină pentru a face față răului de mare.
Majoritatea turiștilor care se aventurează prin Pasajul Drake sunt atrași de senzația de necunoscut și dorința de a explora sălbăticia Antarcticii, chiar dacă pasul respectiv implică provocări serioase. „Există un nivel extraordinar de siguranță în construcția acestor nave”, afirmă Edwina Lonsdale, director la Mundy Adventures, subliniind modernizarea și siguranța acestora.
Pasajul Drake rămâne, așadar, un punct de atracție și curiozitate atât pentru cercetători, cât și pentru turiști, datorită complexității și condițiilor unice pe care le oferă.