Partidul premierului indian Narendra Modi, Bharatiya Janata (BJP), a pierdut majoritatea directă în Parlament în urma alegerilor generale, deși alianța sa, Alianța Națională Democratică (NDA), a obținut suficient locuri pentru a forma guvernul. În ciuda rezultatului neașteptat, Modi și noul său cabinet vor depune jurământul sâmbătă.

Conform rezultatelor oficiale anunțate marți seară, BJP a obținut singur 240 de locuri, lipsindu-i 32 pentru a câștiga jumătate dintre cele 543 de mandate din camera inferioară a parlamentului. „Binecuvântarea poporului pentru al treilea mandat după zece ani ne ridică moralul, ne dă o nouă putere”, a declarat Modi marți seară la sediul partidului.

Cabinetul federal s-a reunit miercuri dimineață și a recomandat dizolvarea parlamentului, o formalitate constituțională necesară înainte ca Modi să poată forma noul guvern. Premierul este așteptat să discute cu aliații săi despre formarea guvernului, având în vedere că NDA a obținut 293 de locuri, cu peste 20 în plus față de cele 272 necesare pentru a forma guvernul.

Victoria lui Modi în Varanasi, considerat unul dintre cele mai sfinte orașe pentru hinduşi, a fost atenuată, cu o marjă de victorie în scădere de la aproape 500.000 de voturi în 2019 la puțin peste 150.000. Cu toate acestea, șeful unei comisii guvernamentale privind finanțele, Arvind Panagariya, a afirmat că reformele necesare sunt complet fezabile. „În ciuda majorității reduse în Parlament, reformele necesare sunt complet fezabile. Asigurarea unei dezvoltări susținute, într-un ritm accelerat, poate doar să întărească poziția guvernului în anii următori”, a declarat Panagariya într-un editorial în Economic Times.

De partea cealaltă, alianța de opoziție INDIA, condusă de partidul Congress al lui Rahul Gandhi, a obținut 230 de locuri. Singur, Congress a câștigat 99 de mandate, aproape dublu față de cele 52 din 2019. Președintele Congresului, Mallikarjun Kharge, a descris alegerile ca fiind o „pierdere morală și politică” pentru Modi. „Aceasta este o victorie a publicului și o victorie pentru democrație”, a adăugat el.