Reclamă
Reclamă

Partidul Laburist ar fi obținut 410 mandate în Parlamentul britanic, în timp ce conservatorii doar 131, potrivit primelor estimări ale votului la ieșirea de la urne, difuzate de BBC. Regatul Unit a votat joi în cadrul unor alegeri generale care vor marca, după cum se preconizează, sfârșitul celor 14 ani de guvernare conservatoare.

Laburiștii vor câștiga alegerile generale cu o majoritate de 170 de parlamentari, conform unui sondaj realizat la ieșirea de la urne pentru BBC, ITV și Sky. Dacă previziunile sunt corecte, înseamnă că Sir Keir Starmer va deveni prim-ministru cu 410 deputați laburiști – cu puțin mai puțin decât totalul lui Tony Blair din 1997. Conservatorii ar urma să ajungă la 131 de deputați, cel mai mic număr din istoria postbelică. Liberal-democrații ar urma să ocupe locul al treilea, cu 61 de deputați.

Secțiile de votare s-au deschis la ora locală 7 dimineața (9:00, ora României) și s-au închis la ora 22:00 (miezul nopții în România), estimările arătând o victorie istorică a Partidului Laburist condus de Keir Starmer. Circa 46 de milioane de alegători erau eligibili pentru a-i desemna pe cei 650 de membri ai Parlamentului. Partidele au nevoie de cel puțin 326 de locuri pentru a forma o majoritate guvernamentală.

Reclamă

Regele Charles al III-lea urmează să numească viitorul premier, iar membrii familiei regale au obligația să fie neutri din punct de vedere politic în orice subiect. Indiferent ce partid politic se află la putere, monarhia britanică și Parlamentul cooperează pentru a asigura buna funcționare a regatului. Monarhul și ceilalți membri ai familiei regale sunt obligați să interacționeze cu liderii țărilor străine indiferent de afilierea politică a acestora. Din aceste motive, familia regală nu își exprimă în mod public opiniile politice, scrie revista People.

Cele patru teritorii ale Regatului Unit, adică Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord, sunt împărțite în 650 de circumscripții electorale. În fiecare circumscripție, candidatul cu cele mai multe voturi este ales parlamentar. Pentru a atinge majoritatea în Parlament, este nevoie de cel puțin 326 de mandate. Partidul care le obține poate forma guvernul, iar liderul său devine prim-ministru. În cazul în care o singură formațiune nu are majoritate, sunt declanșate negocieri pentru formarea unei coaliții.

În Regatul Unit este folosit sistemul “first past the post”, în cadrul căruia oamenii își dau votul unui candidat din circumscripția lor. The Guardian arată că nu contează câte voturi obține un partid la nivel național, și dă exemplul partidului lui Nigel Farage, care în 2015 a primit 3,8 milioane de voturi, dar a avut un singur mandat în Parlament. Înaintea deschiderii urnelor, Partidul Laburist era dat câștigător de toate sondajele de opinie.

The Washington Post a scris, pe baza concluziilor acestora, că runda electorală va fi sinonimă cu “extincția” pentru conservatori, iar laburiștii vor obține “o supermajoritate”.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro