Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a declarat că partidul de guvernământ, Visul Georgian, intenționează să interzică mai mult de șase partide politice după alegerile naționale din octombrie. Aceasta este o mișcare care ar putea deteriora șansele de aderare la Uniunea Europeană, deja afectate de tensiunile dintre Tbilisi și Bruxelles privind drepturile omului și statul de drept.
Decizia vine după ce Visul Georgian a amenințat cu dizolvarea Mișcării Naționale Unite (UNM), cel mai mare grup de opoziție din parlament, înființat de fostul președinte Mihail Saakașvili. Kobakhidze a precizat că, în realitate, toate facțiunile pro-occidentale din parlament reprezintă aceeași forță politică și că aleșii de pe platformele lor nu vor mai avea dreptul de a ocupa funcția parlamentară.
„Cred că abolirea mandatelor parlamentare va fi continuarea logică a interzicerii acestor partide”, a susținut Kobakhidze, adăugând că „membrii criminali ai forțelor politice criminale nu ar trebui să exercite un statut precum cel de membru al parlamentului Georgiei”.
Declarațiile prim-ministrului au atras critici intense, Tinatin Ahvlediani, cercetător la Centrul pentru Studii Politice Europene, afirmând că aceasta ar echivala cu sfârșitul democrației din Georgia. „Singurele paralele pentru un astfel de lucru sunt Aleksandr Lukașenko în Belarus sau Coreea de Nord”, a spus Ahvlediani.
Partidele de opoziție încearcă să își unească forțele împotriva Visului Georgian, care s-a confruntat recent cu proteste masive din cauza unei legi similare cu cea a Rusiei, clasificând ONG-urile și mass-media susținute de Occident drept „agenți străini”.
Kobakhidze a respins acuzațiile de derivă dictatorială, menționând că Ucraina și Moldova au interzis, de asemenea, partide fără a își închide calea spre Occident. El a susținut că aceeași situație va fi și în Georgia. Decizia de a interzice partidele este considerată de liderul UNM, Tina Bokuceava, ca o transformare autoritară în stilul lui Putin a guvernului georgian.
Între timp, Uniunea Europeană a suspendat procesul de aderare al Georgiei ca urmare a regresului în domeniul drepturilor omului, iar Statele Unite au stopat finanțarea crucială pentru Georgia din cauza orientării sale către Kremlin.
Politico a solicitat un comentariu din partea Comisiei Europene cu privire la planurile lui Kobakhidze, însă nu a primit încă un răspuns oficial.