Reclamă
Reclamă

Partidele de centru-dreapta și de extremă-dreapta vor obține cele mai multe locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană în cele mai populate națiuni: Germania, Franța, Italia, Spania și Polonia, relatează POLITICO.

Franța a condus această tendință spre dreapta cu o victorie zdrobitoare a partidului de extremă dreapta Rassemblement National, determinându-l pe președintele liberal Emmanuel Macron să dizolve parlamentul și să convoace alegeri anticipate. Primele rezultate indică faptul că Rassemblement National va obține aproximativ 32% din voturi, mai mult decât dublu față de partidul președintelui.

„Președintele Republicii nu poate rămâne surd la mesajul trimis în această seară de poporul francez,” a declarat Jordan Bardella, președintele Rassemblement National, în fața susținătorilor săi de la Parc Floral din Paris.

Reclamă

În Germania, centrul-dreapta se îndreaptă spre o victorie confortabilă, cu Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, pe locul al doilea, devansându-i pe socialiștii cancelarului Olaf Scholz, care ocupă locul al treilea.

Alegătorii din 27 de națiuni au votat în cursul săptămânii trecute pentru a selecta 720 de membri ai Parlamentului European, care își vor exercita mandatul în următorii cinci ani. Prima lor misiune principală va fi să aprobe sau să respingă candidatul principal pentru postul de președinte al Comisiei Europene.

Amploarea prezenței extremei drepte va fi unul dintre cele mai discutate subiecte pe un continent care a încercat să depășească fantomele fascismului timp de opt decenii. Chiar dacă este puțin probabil ca aceste partide să se coordoneze ca un grup unificat în Parlamentul European – datorită divergențelor în privința unor teme precum Rusia – vor putea influența direcția generală a UE în numeroase domenii, de la imigrație la politici climatice.

Partidele radicale de dreapta ar reprezenta, teoretic, al doilea cel mai mare bloc din Parlament, fiind pe cale să ajungă pe primul loc în Franța și Italia și pe locul doi în Germania, cele mai mari și mai importante trei țări din blocul de 27 de națiuni.

În Italia, partidul de dreapta al Giorgiei Meloni a obținut cel mai mare sprijin, estimat la aproximativ 28%. De asemenea, se așteaptă ca extrema dreaptă să câștige în Ungaria și a obținut deja cinci locuri în Olanda. Centrul-dreapta s-a clasat confortabil pe primul loc în Grecia și Bulgaria.

Cel mai amenințător semnal de alarmă pentru viitorul UE vine din Franța, unde victoria extremei drepte asupra lui Macron este semnificativă. Toți ochii vor fi acum ațintiți asupra faptului dacă valul populist din Franța își poate menține impulsul în timpul alegerilor parlamentare imminente și până la alegerile prezidențiale din 2027, unde o eventuală victorie a liderului extremei drepte Marine Le Pen ar putea crea turbulențe majore în UE.

Câștigătorul oficial al serii pare să fie președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, al cărei Partid Popular European de centru-dreapta va forma în continuare cel mai mare bloc din Parlament, notează POLITICO, citată de News.ro. Conform primelor previziuni, PPE va obține aproximativ 181 din cele 720 de locuri din Parlament, devenind astfel forța dominantă, dar va fi departe de a putea guverna singură, fiind mult sub majoritatea absolută necesară în Cameră.

Principala provocare pentru Von der Leyen în zilele și săptămânile următoare va fi să ajungă la un acord cu partidele centriste tradiționale – socialiștii și liberalii – pentru a construi o majoritate de 361 de locuri în Parlament. „Astăzi este o zi bună pentru [PPE]. Am câștigat alegerile europene, prietenii mei. Suntem cel mai puternic partid, suntem ancora stabilității… Împreună cu ceilalți vom construi un bastion împotriva extremelor de stânga și de dreapta. Îi vom opri!”

În total, se pare că cele trei mari grupuri de centru vor avea puțin peste 400 de locuri. Acest lucru înseamnă că reconfirmarea lui Von der Leyen va fi dificilă, deoarece va fi respinsă dacă doar aproximativ 10% dintre legislatorii din principalele partide vor vota împotriva liniei partidului lor. Această incertitudine ridică întrebări cu privire la necesitatea de a căuta și alți aliați, de la Verzi până la partidul de dreapta al premierului italian Giorgia Meloni, Frații Italiei. Centrul-dreapta reprezentat de Von der Leyen se opune xenofobiei și euroscepticismului extremei drepte, dar este conștient că alegătorii lor împărtășesc aceleași preocupări legate de costul vieții, migrație și reglementările ecologice care afectează industria și agricultura europeană.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro