Parlamentul israelian, Knesset, a aprobat recent o lege care permite guvernului să interzică temporar difuzarea rețelelor de televiziune străine, precum Al Jazeera, pe baza considerentului că acestea reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.

Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că intenționează să utilizeze această lege pentru a închide biroul local al Al Jazeera, descriind rețeaua ca un „canal terorist”.

„Al Jazeera nu va mai fi difuzat din Israel”, a afirmat Netanyahu pe platforma X, argumentând că rețeaua a avut un rol activ în deteriorarea securității Israelului, inclusiv în incidentele din 7 octombrie și în incitarea împotriva soldaților IDF. Ministrul Comunicațiilor Shlomo Karai, împreună cu membrii coaliției guvernamentale, a fost felicitat de Netanyahu pentru promovarea legii.

Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară, în special din partea Statelor Unite, unde exprimarea îngrijorărilor privind libertatea presei a venit din partea secretarului de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre. De asemenea, Al Jazeera a contestat vehement acuzațiile, afirmând că premierul israelian nu a prezentat decât „minciuni și calomnii” împotriva rețelei și a angajaților ei, și și-a exprimat îngrijorarea pentru siguranța personalului său la nivel global.

Conform noii legislații, interdicția poate fi aplicată pentru o perioadă de 45 de zile, cu posibilitatea de reinnoire, și va rămâne în vigoare până în iulie sau până la sfârșitul conflictelor semnificative din Gaza. Anterior, Israelul a interzis și operațiunile unui canal libanez mai mic, Al Mayadeen, în țară.

În contextul în care jurnaliștii străini au fost împiedicați să intre în Gaza, personalul Al Jazeera a fost printre puținii capabili să acopere războiul din teren. Acuzațiile Israelului că rețeaua ar avea legături strânse cu Hamas sunt negate de Al Jazeera. În lumina acestor evenimente, nu este clar cum va influența această mișcare conversațiile de încetare a focului mediate de Qatar între Israel și Hamas.