La nici două luni după ce Germania a legalizat parţial consumul de canabis în scop recreativ, Parlamentul german a votat în favoarea amendării acestei legi prin înăsprirea restricţiilor, în special pentru şoferi, informează vineri dpa.

Amendamentele, votate joi seara, includ de asemenea prevederi suplimentare pentru cultivarea de canabis în aşa-zisele cluburi de canabis pentru a preveni apariţia unor plantaţii la scară mare.

După ani de dezbateri, Berlinul a aprobat în februarie noua legislaţie privind canabisul, lege ce le permite adulţilor germani să deţină, achiziţioneze sau să cultive legal marijuana, chiar dacă mai sunt aplicate reglementări şi limite stricte, scrie Agerpres.

Potrivit legii, în vigoare de la 1 aprilie, adulţii pot avea asupra lor până la 25 de grame de marijuana şi nu mai mult de 50 de grame pot fi stocate acasă. De asemenea, până la trei plante de canabis pot fi cultivate acasă.

Consumul public de marijuana rămâne interzis în apropierea copiilor, şcolilor, centrelor de zi, locurilor de joacă şi terenurilor de sport, dar şi alte locuri.

În afară de cultivarea acasă, adulţii se pot înscrie în aşa-zisele cluburi de canabis, ai căror membri vor putea cultiva drogul împreună şi să se aprovizioneze reciproc, începând cu 1 iulie.

Legea a fost trecută prin parlament de coaliţia de guvernare de centru-stânga a cancelarului federal Olaf Scholz. Blocul conservator de opoziţie CDU/CSU continuă, însă, să ceară schimbarea acestui curs şi scoaterea din nou a marijuanei în afara legii în Germania.

Cu noile amendamente, Parlamentul german a introdus pentru şoferi o limită de 3,5 nanograme de ingredient activ de canabis, Tetrahidrocanabinol (THC) pe mililitru de sânge. Date fiind riscurile amestecării marijuanei cu alcoolul, celor care au consumat canabis li se va interzice total de acum încolo să conducă sub influenţa alcoolului. În Germania, limita acceptată a alcoolemiei pentru şoferi este de 0,05%. Potrivit noilor reguli, acum şoferii vor avea interzis să conducă sub influenţa canabisului.