Parlamentul European a întrerupt procesul de validare a lui Oliver Varhelyi, comisarul european desemnat de Ungaria pentru portofoliul sănătății și bunăstării animalelor, fiind necesare verificări suplimentare, după cum a relatat Agerpres. Decizia a apărut în urma audierilor organizate săptămâna aceasta la Bruxelles, unde europarlamentarii au analizat competențele propuse ale viitorilor comisari europeni.
Varhelyi, considerat un apropiat al premierului Viktor Orban, nu a reușit să obțină aprobarea eurodeputaților, fiind solicitate clarificări scrise în urma audierilor desfășurate miercuri seara. Europarlamentarii din comisiile de mediu și agricultură i-au adresat comisarului întrebări suplimentare, în timp ce membri din subcomisia de sănătate publică și comisia de industrie, cercetare și energie au asistat de asemenea la audiere.
Controversa principală a vizat interpelările privind dreptul la avort și sănătatea reproductivă. Varhelyi a asigurat audiența că drepturile femeilor sunt apărate, dar a subliniat că avortul nu este o competență a Uniunii Europene și că fiecare stat membru are autonomia să decidă asupra acestei chestiuni. „Este vorba mai mult de o chestiune constituțională și de drepturile omului decât de o chestiune medicală”, a afirmat el.
De asemenea, în Ungaria, întreruperea voluntară a sarcinii este legală până în săptămâna a 20-a, însă premierul Orban a adoptat mai multe măsuri restrictive în acest context. Începând cu anul 2012, Ungaria apără prin Constituție viața fătului, iar în septembrie 2022 a adoptat un decret care impune femeilor gravide să asculte ritmul cardiac al fătului înainte de a face avort.
Coordonatorii grupurilor din comisiile de mediu și agricultură din Parlamentul European au decis să adreseze întrebări suplimentare lui Varhelyi. Acesta va trebui să răspundă în termen de 24 de ore, iar comisiile ENVI și AGRI urmează să se reunească din nou pentru revizuirea răspunsurilor acestuia pe 11 noiembrie.
Potrivit planificării, audierile comisarilor desemnați se vor încheia pe 12 noiembrie, când cei șase vicepreședinți executivi, printre care și românca Roxana Mînzatu, vor fi interogați. După toate audierile, Conferința președinților de comisii va evalua rezultatele și va transmite concluziile Conferinței președinților, care include președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și liderii grupurilor politice. Evaluarea finală va fi realizată până pe 21 noiembrie, iar scrisorile de evaluare vor fi publicate după închiderea tuturor audierilor.