Reclamă
Reclamă

Rezoluțiile critice la adresa Rusiei adoptate de Parlamentul European au primit în general sprijinul majorității parlamentarilor, fie că este vorba despre condamnarea desfășurării de trupe rusești la granița Ucrainei sau despre otrăvirea politicianului rus de opoziție, Alexei Navalnîi. Cu toate acestea, un mic grup de europarlamentari a votat constant împotriva măsurilor anti-Rusia, s-a abținut de la vot sau nu s-a prezentat, conform unei analize realizate de Politico.

Politico a examinat voturile în legătură cu 16 rezoluții de la începutul anului 2020, identificând deputații care s-au opus cel mai frecvent acestor măsuri. Două treimi dintre acești deputați se regăsesc pe listele de candidați pentru alegerile din 2024, cei mai mulți fiind de extremă stânga sau extremă dreapta, din grupurile Identitate și Democrație (ID) și Stânga, iar ceilalți nealiniați vreunui grup politic.

Printre cei care s-au opus se numără Tatjana Ždanoka, eurodeputată letonă acuzată de spionaj în favoarea Rusiei. Aceasta a negat acuzațiile, declarând: „Da, sunt un agent, un agent pentru pace.” Ždanoka a fost amendată cu 1.750 de euro pentru încălcarea regulamentului PE privind codul de conduită al europarlamentarilor.

Reclamă

Maximilian Krah, candidatul principal al partidului Alternativa pentru Germania (AfD), și-a încheiat campania electorală și a renunțat la rolul de lider al AfD după o serie de scandaluri. Krah nu a votat în favoarea niciunei rezoluții critice la adresa Rusiei, iar alți deputați AfD au avut un comportament similar.

De asemenea, Marcel de Graaff, politician olandez care a părăsit grupul ID din cauza poziției sale proruse, a votat „nu” de fiecare dată când a fost prezente la un vot anti-Rusia. Perechea Clare Daly și Mick Wallace din partea Stângii irlandeze s-a opus rezoluției Parlamentului European care solicita înființarea unui tribunal pentru a judeca Rusia pentru agresiunea asupra Ucrainei.

Potrivit unei investigații realizate de Irish Times în 2022, Daly și Wallace au fost menționați frecvent de presa de stat din Rusia, China și alte țări, fiind prezentați ca susținători ai politicilor acestor state. Daly a declarat în aprilie 2022: „S-ar putea să sune radical, colegi, dar răspunsul la război nu este mai mult război, este pace. Și pacea nu se face cu țeava puștii. Se face prin diplomație, prin dialog.”

Istoricul voturilor subliniază divergențele din cadrul unor grupuri. În grupul ID, parlamentarii AfD s-au abținut sau au votat împotriva majorității textelor, iar partidul italian Liga a susținut preponderent textele anti-Rusia. Anders Vistisen, reprezentant al grupului ID, a votat fie „da”, fie s-a abținut.

Un număr de eurodeputați au moderat pozițiile pe măsură ce războiul din Ucraina a evoluat, optând pentru abțineri în loc de voturi „nu”. Nu au votat niciodată „da” la rezoluțiile anti-Rusia parlamentari din Letonia (1), Portugalia (2), Grecia (2), Irlanda (2), Olanda (1), Cehia (3), Germania (5), Slovacia (1), Spania (1) și Franța (1).

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro