Parlamentul European se reunește, între 16 și 19 septembrie 2024, la Strasbourg, într-o nouă sesiune plenară. Principalul punct pe agendă este prezentarea noii echipe de comisari desemnați de Ursula von der Leyen, președinta realesă a Comisiei Europene, programată pentru data de 17 septembrie, informează AFP.
Printre alte subiecte de discuție se numără viitorul agriculturii Uniunii Europene, discutat în cadrul unui dialog strategic pe 16 septembrie, și continuarea sprijinului financiar și militar al UE pentru Ucraina, subiect care va fi abordat pe 17 septembrie. Tot vineri, se va dezbate și situația tensionată din Gaza și Orientul Mijlociu. Președinția ungară a UE își va prezenta prioritățile și programul pe 18 septembrie, conform site-ului oficial al Parlamentului European, europarl.europa.eu.
La cererea Comisiei Europene, discuțiile despre structura noului executiv comunitar, inițial prevăzute pe data de 11 septembrie, au fost amânate pentru 17 septembrie, a declarat Delphine Colard, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Parlamentului European.
Potrivit Tratatului Uniunii Europene, Parlamentul European a votat în sesiune secretă pe 18 iulie 2024 pentru a reconfirma Ursula von der Leyen ca președinte al Comisiei Europene. În această poziție, von der Leyen a cerut fiecărui stat membru propuneri pentru posturile de comisar până la data de 30 august 2024. Procedura prevede ca președintele PE, în urma unei consultări cu președintele ales al Comisiei, să invite candidații să participe la audieri de confirmare în fața comisiilor și organismelor PE, conform domeniului lor de activitate. Audierile sunt publice și sunt transmise audio/video în direct, fiind accesibile gratuit publicului, având la dispoziție înregistrările numerotate în termen de 24 de ore, conform art. 130 din Regulamentul PE.
Lista comisarilor propuși include nume precum Magnus Brunner din Austria, Hadja Lahbib din Belgia, Ekaterina Zaharieva din Bulgaria, și continuă cu alte personalități relevante din state membre. Această nouă echipă este chemată să răspundă la întrebări și să prezinte priorități și compatibilități, fiind un pas important în formarea unei Comisii Europene eficiente și relevante pentru provocările actuale.
Reuniunile plenare ale Parlamentului European au loc lunar la Strasbourg, cu excepția lunii august. Acestea includ sesiuni suplimentare desfășurate la Bruxelles, dedicate dezbaterilor și voturilor, adesea privind rapoartele legislative și rezoluțiile europene.