Reclamă

Grupurile politice din Parlamentul European nu au reușit să ajungă la un consens pentru aprobarea celor șase comisari de top ai executivului european, printre aceștia numărându-se și Roxana Mînzatu. Ca urmare a acestei impas întâlnite marți, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a organizat o reuniune pentru a căuta soluții, conform POLITICO. Aceasta notează că acordul cu privire la aprobarea viitoarei Comisii Europene va necesita un efort considerabil din partea actorilor implicați.

Deși deputații europeni au trecut prin aproape 80 de ore de proces de audiere cu un total de 26 de comisari nominalizați de von der Leyen, un acord definitiv privind Comisia Europeană, programată să înceapă activitatea la 1 decembrie, întârzie să apară. Dintre cei 26, 19 comisari au fost aprobați, însă restul, printre care Olivér Várhelyi din Ungaria și șase vicepreședinți, rămân în suspans. Grupul acestora din urmă îi include pe Kaja Kallas, Raffaele Fitto, Roxana Mînzatu, Stéphane Séjourné, Teresa Ribera și Henna Virkkunen.

În urma acestei situații tensionate, von der Leyen a invitat liderii principalelor grupuri parlamentare, incluzându-i pe Manfred Weber de la Partidul Popular European, Iratxe García de la socialiști și Valérie Hayer de la Renew, la o întâlnire. Din păcate, întâlnirea nu a adus soluțiile așteptate. Un acord înainte de data de 20 noiembrie pare puțin probabil, conform POLITICO, zi în care șefii tuturor grupurilor politice se vor întâlni în cadrul unei ședințe obișnuite.

În contextul tensionat, PPE condicionează aprobarea Teresei Ribera de o audiere în fața parlamentului spaniol, legată de rolul său în timpul recentelor inundații mortale din Valencia. Există două scenarii prin care comisarii neaprobați ar putea avansa: asigurarea a două treimi din voturi în cadrul comisiilor relevante sau prin voturi secrete, unde ar fi nevoie de o majoritate simplă a deputaților europeni. A doua opțiune pare mai probabilă, având în vedere lipsa sprijinului socialiștilor și democraților pentru Fitto și Várhelyi.

Chiar dacă se reușește aprobarea candidaturilor în timp util, un ultim obstacol rămâne votul final asupra întregului Colegiu de comisari, programat pentru 27 noiembrie în timpul unei sesiuni plenare la Strasbourg. Aprobarea majorității ar permite Comisiei să înceapă activitatea la 1 decembrie, conform planificării. În caz contrar, debutul activității Comisiei ar putea fi amânat până în 2025.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro