Reclamă
Reclamă

Odată cu alegerile recente pentru Parlamentul European, s-a observat o creștere a numărului de reprezentanți ai extremei drepte și ale extremei stânga. Cu toate acestea, politica de centru își păstrează majoritatea, conform cercetătorului Ionela Ciolan de la Wilfried Martens Centre for European Studies.

„Putem să vedem că în anumite state, cetățenii nemulțumiți de partidele mainstream au ales extrema dreaptă sau chiar și extrema stângă. Totuși, centrul își păstrează majoritatea în Parlamentul European”, a explicat Ionela Ciolan.

Cristina Cileacu, moderatoarea emisiunii Paşaport Diplomatic, a discutat cu Ionela Ciolan despre influența acestei noi componențe asupra politicilor Uniunii Europene. În ciuda unei creșteri de la 18% la 24% a extremiștilor în Parlamentul European, o coaliție majoritară a dreptei radicale rămâne improbabilă. „Nu este niciun indiciu că extrema dreaptă a reușit să creeze o coaliție mai mare”, a precizat Ciolan.

Reclamă

Cu toate acestea, partidele de extremă dreaptă și stângă continuă să promoveze un naționalism accentuat, ce poate complica colaborarea în cadrul Parlamentului European. „Această extremă dreapta este destul de divizată. Există partide constructive și partide distructive”, a declarat Ciolan. Exemple notabile sunt partidul Frații Italiei, pro-european și pro-american, în contrast cu partide precum Frontul Național al lui Marine Le Pen, care vor să schimbe substanța Uniunii Europene.

O altă problemă abordată în discuție a fost relația dintre extremiștii europeni și influențele externe, în special cele rusești. În pofida suspiciunilor legate de simpatizanți ruși în rândul extremiștilor, majoritatea pro-europeană rămâne fermă. „Partidele proeuropene au câștigat alegerile europarlamentare și coaliția centristă va rămâne în continuare cea care va guverna politica Uniunii Europene”, a subliniat Ciolan.

Pe lângă acestea, problema migrației rămâne un subiect sensibil. „Politica antimigraționistă va fi cea mai dificilă de a se ajunge la un consens în cadrul Parlamentului European”, a spus cercetătorul. Cu toate acestea, cetățenii europeni cer o abordare mai dură împotriva imigrației ilegale, o cerință ce va trebui să fie adresată de instituțiile europene.

În ceea ce privește funcțiile de top din instituțiile europene, Ciolan a menționat că Ursula von der Leyen este favorită pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene, susținută de Partidul Popular European. Negocierile sunt în desfășurare, dar modificări majore nu sunt așteptate înainte de summitul Consiliului European.

În concluzie, deși extrema dreaptă a câștigat teren, politica de centru rămâne dominantă, iar cetățenii europeni speră la soluții pentru problemele lor curente. Consensul centrist este principalul motor al politicilor viitoare ale Uniunii Europene.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro