Parlamentul Republicii Moldova a votat în primă lectură un proiect de lege care prevede posibilitatea retragerii cetățeniei persoanelor care figurează pe lista sancțiunilor internaționale. Conform proiectului, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) va avea autoritatea să evalueze și, dacă este necesar, să recomande Agenției Servicii Publice (ASP) inițierea procedurii de retragere a cetățeniei.

Deputatul Vasile Grădinaru, unul dintre autorii proiectului, a subliniat importanța acestei măsuri în contextul în care anumiți cetățeni ai Republicii Moldova sunt acuzați de acțiuni subversive finanțate de state străine. Inițiativa legislativă vine în urma sancționării unor persoane, printre care și Marina Tauber, apropiată a oligarhului Ilan Șor, de către Statele Unite pentru încercări de subminare a proceselor electorale în Moldova.

Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, a reiterat angajamentul Statelor Unite de a sprijini Republica Moldova în demersurile sale de consolidare democratică și de depășire a influențelor externe maligne. Proiectul de lege trebuie să treacă și de votul final în Parlament pentru a deveni efectiv.