Reclamă
Reclamă

Persoanele străine vor obține mai greu cetățenia Republicii Moldova, după ce în legislație au fost incluse reguli mai stricte care vor face procedura de recunoaștere a cetățeniei mai sigură. Parlamentul de la Chișinău a adoptat modificările legislative pentru a exclude vulnerabilitățile și riscurile securității statului, pe fondul amenințărilor Moscovei. Un proiect în acest sens a fost adoptat vineri, la a doua lectură. Autorul proiectului este deputatul Igor Chiriac de la Partidul Acțiune și Solidaritate, conform Agerpres.

Chiriac a argumentat că modificările „sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

În ultimii doi ani, s-a înregistrat o creștere a numărului de aplicanți pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova. Dintre aceste aplicații, 70% aparțin unor persoane din Federația Rusă, iar 20% provin de la persoane din Ucraina. Mai mult decât atât, autoritățile au identificat numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetățeniei Republicii Moldova, în baza unor documente de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți.

Reclamă

Pentru a preveni acest lucru, deputatul Igor Chiriac a propus o serie de modificări la Legea Cetățeniei Republicii Moldova. Astfel, nu toate persoanele născute și domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu dețin cetățenia altor state și solicită recunoașterea cetățeniei moldovene o vor primi. Excepția vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat o pedeapsă penală privativă de libertate în temeiul unei sentințe a unei instanțe de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală.

Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca și cererile de determinare a apartenenței la cetățenia Republicii Moldova sau de recunoaștere în calitate de cetățeni moldoveni care vor conține informații false sau vor tăinui date pertinente. În acest context, se propune introducerea obligativității coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informații și Securitate.

Deputatul Igor Chiriac a mai propus extinderea termenului de examinare a cererilor cu încă șase luni. Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar cererile aflate atunci în curs de soluționare vor fi examinate în conformitate cu noile reglementări operate.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro