Parlamentul armean a aprobat miercuri în primă lectură o lege care ar permite începerea negocierilor cu Uniunea Europeană în vederea viitoarei aderări, potrivit agenției EFE, citată de Agerpres. Din totalul de 107 deputați, 63 au votat pentru aceasta, în timp ce șapte au votat împotrivă. Proiectul a fost susținut în special de parlamentarii partidului de guvernământ, Contractul Civic, în timp ce opoziția a votat contra sau a boicotat ședința.
Dacă textul va fi aprobat în definitiv, autoritățile de la Erevan vor demara negocierile cu Bruxelles pentru a elabora o „foaie de parcurs” care va sta la baza tratativelor viitoare. Totuși, aderarea Armeniei la Uniunea Europeană va necesita şi acordul cetățenilor printr-un referendum național, etapă anunțată deja de liderii de la Erevan.
Adjunctul ministrului de externe al Armeniei, Paruir Hovanissian, a subliniat că aprobarea actuală nu reprezintă o cerere oficială de aderare la Uniune. Aceasta evoluție are loc pe fondul schimbărilor în politica externă a Armeniei, care își caută parteneri noi după conflictele recente.
Prim-ministrul armean Nikol Paşinian a menționat anterior faptul că această apropiere de Uniunea Europeană a fost privită cu îngrijorare de Rusia, aliatul tradițional al Armeniei. „Rusia are unele îngrijorări şi aceasta este evident. Avem şi noi unele preocupări cu privire la poziţia şi politicile Rusiei şi acesta este un fapt”, a afirmat premierul.
Inițiativa legislativă ce permite începerea discuțiilor cu Bruxellesul aparține Platformei Forțelor Democratice din Armenia şi a fost sprijinită de 60.000 de semnături înainte de a fi dezbătută în Adunarea Națională. Armenia caută să își extindă colaborările internaționale după ce, în septembrie 2023, Azerbaidjanul a obținut o victorie în conflictul din Karabah, iar Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), bloc militar din care face parte și Rusia, nu a intervenit pentru a susține Erevanul.