Parlamentul regiunii separatiste georgiane Abhazia a votat marți împotriva ratificării unui acord de investiții cu Moscova, care a generat recent proteste și a dus la înlăturarea președintelui regiunii, Aslan Bjania. Opoziția locală și cetățenii s-au opus vehement acordului, temându-se că acesta ar permite rușilor bogați să achiziționeze proprietăți pe malul mării, la prețuri inaccesibile populației locale.
Imaginile publicate de Rossiiskaia Gazeta au arătat cum niciun membru al parlamentului Abhaziei nu a votat în favoarea ratificării acordului, trei abținându-se. Moscova, care susține financiar Abhazia, susține că investitorii ruși ar trebui să aibă dreptul de a achiziționa proprietăți și de a dezvolta regiunea.
Protestele au început pe 15 noiembrie în capitala Suhumi, când demonstranții nemulțumiți de acord au pătruns în parlament și au cerut demisia lui Bjania. Președintele a demisionat patru zile mai târziu, fiind înlocuit temporar de Badra Ganba până la noi alegeri.
Acordul de investiții fusese semnat pe 30 octombrie la Moscova de miniștrii economiei ai Rusiei și Abhaziei, Maksim Reșetnikov și Kristina Ozgan, respectiv. Chiar și așa, opoziția abhază a afirmat că nu se opune unei legături strânse cu Rusia, ci doar modului în care acordul a fost gestionat de Bjania, acuzându-l de interese personale.
Rusia a recunoscut Abhazia și Osetia de Sud ca state independente în 2008, după intervenția militară împotriva Georgiei. Cu toate acestea, Abhazia continuă să fie considerată de majoritatea statelor ca parte integrantă a teritoriului georgian.