OZN-urile trebuie luate în serios şi considerate eventuale riscuri la adresa securităţii naţionale, susțin parlamentari japonezi. Aceștia au lansat joi un grup de lucru pe această temă, neglijată până acum de autorităţile nipone, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Grupul transpartinic, care include mai mulţi foşti miniştri ai Apărării din Japonia, a cerut Guvernului de la Tokyo să îşi amelioreze capacităţile de detectare şi analiză a acestor „fenomene anormale non-identificate”.

„Ar fi extrem de iresponsabil din partea noastră să ne resemnăm cu faptul că ar fi vorba despre ceva ce pur şi simplu nu poate fi explicat şi să continuăm să practicăm politica struţului”, a declarat recent un fost ministru nipon al Apărării, Yasukazu Hamada.

„În Japonia, OZN-urile sunt în mod tradiţional percepute ca făcând parte din domeniul ocultului, care nu are nimic de-a face cu politica”, a subliniat luna trecută Yoshiharu Asakawa, un deputat al unui partid aflat în opoziţie.

Dar dacă acele obiecte zburătoare neidentificate de dovedesc a fi „arme secrete cu tehnologie de vârf sau drone de spionaj deghizate, ele ar putea reprezenta o ameninţare importantă pentru securitatea naţiunii noastre”, a adăugat acelaşi parlamentar, membru al Partidului japonez al Inovaţiei.

În Statele Unite, principalul aliat al Japoniei în materie de apărare, un birou dedicat cercetării UAP-urilor a fost creat în 2022 în cadrul Pentagonului. Serviciile de informaţii americane şi NASA colectează şi examinează la rândul lor date din acest domeniu.

Biroul specializat din cadrul Pentagonului, denumit AARO, a anunţat în martie că nu a găsit „nicio dovadă empirică” ce ar permite să se ajungă la concluzia că anumite UAP-uri ar fi de origine extraterestră sau că administraţia americană ar ascunde astfel de dovezi.

„Anchetele au permis să se determine că majoritatea observaţiilor au fost rezultatul unei identificări eronate a unor obiecte sau fenomene obişnuite” şi că majoritatea cazurilor care rămân deocamdată învăluite în mister ar putea avea o explicaţie banală dacă mai multe date precise ar fi disponibile, potrivit acelui raport întocmit de AARO.