Un grup de parlamentari germani din partidele proeuropene explorează posibilitatea scoaterii în afara legii a partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Această inițiativă survine după ce AfD a obținut un succes notabil câștigând un scrutin regional în landul Turingia și este așteptat să avanseze la alegerile naționale legislative din septembrie anul viitor, relatează agenția DPA, preluată de Agerpres.
La alegerile europarlamentare din iunie, AfD s-a clasat pe locul doi cu 15,9% din voturi, devansând cele trei partide din actuala coaliție guvernamentală, respectiv Partidul Social-Democrat (SPD), Partidul Liber-Democrat (FDP) și Verzii.
Procesul se bazează pe faptul că Curtea Constituțională a Germaniei are capacitatea de a evalua riscul pe care îl reprezintă un partid politic pentru democrația și statul de drept, putând dispune și scoaterea acestuia în afara legii. Totuși, doar parlamentarii germani pot solicita Curții Constituționale să inițieze o astfel de procedură.
Potrivit publicațiilor Welt și Spiegel, mai mulți parlamentari decât minimul necesar de 37 și-au exprimat deja dorința de a semna moțiunea împotriva AfD. Aceștia provin din partidele proeuropene CDU/CSU, SPD, Verzii și Stânga. Textul moțiunii elaborat prevede inclusiv suspendarea finanțării publice pentru AfD, iar moțiunea va fi prezentată grupurilor parlamentare după data de 8 octombrie. După vot, opoziția împotriva AfD trebuie să argumenteze Curții Constituționale că partidul subminează ordinea constituțională a Germaniei.
Oficiul pentru Protecția Constituției din Germania a clasificat deja AfD ca suspect de extremism, având astfel autorizația de a-i supraveghea comunicațiile și de a folosi agenți sub acoperire pentru monitorizare.
Demersuri similare de scoatere în afara legii au fost realizate în trecut împotriva unor partide mici, dar niciodată împotriva unui partid atât de popular ca AfD. Criticii avertizează asupra unui proces care ar putea fi lung și fără un rezultat sigur la Curtea Constituțională. Sahra Wagenknecht, lidera unei noi formațiuni ideologice similare, a catalogat moțiunea drept „cea mai stupidă” a anului. De asemenea, din interiorul SPD Gesine Schwan a subliniat că moțiunea ar putea fi „contraproductivă” politic, atrăgând mai mulți votanți către AfD.