Un grup bipartid de parlamentari americani face un apel către președintele Joe Biden să permită Poloniei să-și folosească apărarea antiaeriană pentru a doborî rachete rusești deasupra Ucrainei, relatează Kyiv Independent. Republicanul Joe Wilson și democratul Steve Cohen, președintele și respectiv, membrul de rang inferior al Comisiei de la Helsinki din SUA, au exprimat această solicitare într-o scrisoare obținută de publicația The Hill.
„În ciuda escaladării continue a Rusiei prin războiul hibrid – încălcări ale spațiului aerian, atacuri asupra infrastructurii critice și eforturi de destabilizare a instituțiilor democratice – am ezitat să facem față acestor amenințări în mod decisiv, permițând Rusiei să poarte un război împotriva alianței cu consecințe minime”, au afirmat cei doi parlamentari.
Apelul subliniază necesitatea urgentă a Poloniei de a fi autorizată să intercepteze și să neutralizeze rachetele deasupra Ucrainei. Aceasta ar acționa ca un mecanism de sprijin pentru Ucraina și o măsură de protecție a liniei întâi a frontierelor NATO.
Posibilitatea ca Varșovia să doboare rachete rusești care se îndreaptă spre Polonia prin Ucraina a fost prevăzută într-un acord de securitate semnat între Polonia și Ucraina în iunie. Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a menționat că problema era în discuție, dar aceasta necesită o decizie comună a statelor membre NATO. Secretarul general al NATO de atunci, Jens Stoltenberg, s-a opus, afirmând că alianța nu va fi implicată în acest conflict. Actualul lider al NATO, Mark Rutte, nu a abordat public problema până acum.
Sikorski a revenit asupra acestei chestiuni în septembrie, declarându-se favorabil măsurii de a doborî rachetele rusești în Polonia, avertizând cu privire la risc de dezastru nuclear. El a menționat că Polonia are dreptul legal de a doborî rachetele și dronele rătucite care intră în spațiul său aerian.
„Rusia nu mai poate să ne dicteze cum să ne apărăm propria țară. Avem atât o constituție, cât și dreptul internațional recunoscut de a ne apăra spațiul aerian”, a declarat Sikorski. El a subliniat pericolul unei eventuale lovituri asupra unei centrale nucleare ucrainene, referindu-se la dezastrul de la Cernobîl, sublinind că un scenariu similar ar putea afecta și Polonia.