O rostim zi de zi, seară de seară. Este una dintre rugăciunile de bază pentru orice creștini. Însă nu multă lume cunoaște cine a scris-o și cine a rostit-o pentru prima dată. Fiecare creștini ar trebui să cunoască acest lucru. Rugăciunea „Tatăl Nostru” este cea mai importantă rugăciune pentru creștini. Aceasta este rostită, în special, în momente de deznădejde, atunci când singura speranță este văzută în puterea și mâinile lui Dumnezeu.
Rugăciunea Tatăl Nostru este una dintre rugăciunile de bază ale creştinătăţii. Mai mult, este comună tuturor confesiunilor creştine. Milioane de oameni din întreaga lume rostesc această rugăciune de fiecare dată când de închină, fie înainte de culcare, fie la biserică ori în diferite situații când simt că au nevoie mai mult ca niciodată de ajutorul lui Dumnezeu.
Rugăciune „Tatăl Nostru” are o putere foarte mare. Deoarece este ruga în care ne amintim de Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt. Cu toate acestea, nu mulți cunosc de cine a fost scrisă sau rostită prima oară.
1) Rugăciunea „Tatăl Nostru” a fost rostită pentru prima dată de Iisus Hristos
Rugăciunea „Tatăl Nostru” este una dintre cele mai vechi rugăciuni. A fost rostită, pentru prima dată, de către Iisus Hristos în timpul Predicii de pe muntele Sinai. Moment în care, apostolii și ucenicii L-au rugat să îi învețe să se roage.
Așadar, Tatăl Nostru sau după cum mai este numită, Rugăciunea Domnească este una din cele mai vechi rugăciuni. Ea a fost rostită prima oară de către Mântuitorul Iisus Hristos în timpul Predicii de pe munte, atunci când apostolii și ucenicii L-au rugat să îi învețe să se roage. Domnul nostru, Iisus Hristos a rostit rugăciunea în limba aramaică, însă cele mai vechi texte ale acesteia sunt în limba greacă.
În prezent, există mai multe versiuni ale rugăciunii, după Evanghelia lui Luca și după Evanghelia lui Matei. La creștini-ortodocși este folosită varianta după Evanghelia lui Matei, unde este invocată Sfânta Treime.
2) Rugăciunea „Tatăl Nostru”
„Tatăl nostru
Care ești în ceruri,
Sfințească-Se numele Tău,
Vie împărăția Ta,
Facă-se voia Ta,
Precum în cer așa și pe pământ.
Pâinea noastră cea de toate zilele
Dă-ne-o nouă astăzi
Și ne iartă nouă greșelile noastre,
Precum și noi iertăm greșiților noștri.
Și nu ne duce pe noi în ispită,
Ci ne izbăvește de cel rău.
AMIN.”
3) Deosebirea dintre rugăciunea „Tatăl Nostru” și celelalte rugăciuni
Rugăciunea Tatăl Nostru se deosebeşte prin puterea ei, prin bogăţia cugetărilor ei și prin uşurinţa de a fi înţeleasă. Putere a rugăciunii constă în faptul că prin ea nu numai că ne rugăm împreună cu Iisus Hristos, ci ne rugăm chiar cu cuvintele Mântuitorului.
„Dumnezeu singur a putut să înveţe cum ar vrea să fie rugat”
Așadar, acestei rugăciuni i se potriveşte cel mai bine cuvântul Domnului.
„Orice veţi cere de la Tatăl întru numele Meu, vă va da vouă” (Ioan 16, 23).
Rugăciunea Tatăl Nostru este cea mai uşoară de înţeles dintre toate celelalte. Este rugăciunea oricui crede în Dumnezeu.
„Pe cât este de restrânsă în cuvinte, pe atât este de cuprinzătoare în sens”.
În rugăciunea Tatăl Nostru sunt cereri pentru toate trebuinţele sufleteşti, dar şi trupeşti. Biserica întrebuinţează încă din cele mai vechi timpuri Rugăciunea Domnească la Sfânta Liturghie, precum şi la toate slujbele, fiindcă ea cuprinde tot ce trebuie să conțină o rugăciune.